Battle of the Online Conferencing Tools: de uitslag

Showoffs
Marjon Meijer
Auteur: Marjon Meijer

‘Battle of the Online Conferencing Tools: Zoom, Teams, WebEx, wat kies jij?’ Dat concept was gemakkelijker bedacht dan georganiseerd. We lanceerden in de zomervakantie een heel korte survey om alvast wat gevoel te krijgen van de kampen. Zoom was lichtjes oververtegenwoordigd. Door de webinar van Cyriel Kortleven wisten we dat hij een fervent Zoomer – of Zoombie – was, dus die vroegen we om al die enthousiastelingen aan te voeren. Dat was een grote fout. Ja. Daarmee hebben we ons vastgezet, want nu hadden we ook een flamboyante battelaar nodig aan de kanten van Teams en WebEx.

Wel, toen we vroegen naar een flamboyante WebExer werden we al zo’n beetje direct in ons gezicht uitgelachen, maar een Teamser – die moest toch te vinden zijn! Niet dus. Overal gezocht, een hartenkreet op Linkedin gezet, maar nee hoor, niks. Ja: héél veel Teamsgebruikers, maar geen fans. Niemand die de battle wilde trekken – zeker niet tegenover Cyriel. Zou Teams zich zo gemakkelijk gewonnen geven..?

Toch niet. Toen we in de meeting echter nog eens peilden bleek weer de helft voor Teams te kiezen, dus een uitslag ten voordele van Zoom zou zeker te vroeg zijn. Wat we deden: we stelden ter plekke een Teamsteam samen onder leiding van Isabel Willems (FarmFrites).   

Zoom voor show-offs, Teams voor degelijke mensen?

De eerste stelling ‘Zoom is voor show-offs, Teams voor degelijke mensen’ leek hiermee een inkopper. Nu, VOV-ers houden wel van een mopje en zoals gezegd zijn ze niet immuun voor emoties ("Ik HAATTE Teams in het begin") maar zijn ook altijd eerlijk en genuanceerd. Dus we discussieerden en kwamen erop uit dat de twee platformen verschillende doeleinden dienen: Zoom is goed voor eenmalige online sessie voor grote groepen; Teams voor langduriger trajecten waarbij je de data van de sessies (documenten, oefeningen, chat) en de groep wil samenhouden.

Privacy blijft ook een thema. Alhoewel Zoom hard heeft gewerkt om de security issues van ‘het begin’ bij te werken en je nu met de juiste instellingen perfect kunt zien wie er binnenkomt, is dat voor veel organisaties niet voldoende. Winnie Valbracht: “We hebben klanten in de financiële sector die het zelfs niet zagen zitten buiten hun eigen Teams met Teams te werken. Hiervoor hebben we een oplossing met WebEx voorzien.” Want ja, de integratie in het Office 365 pakket is voor velen wel een sterke pré van Teams. “Integratie met OneNote en de agenda is een peulenschil,” zet Lidwien Morreel (Partena Professional). “Eigenlijk,” zei Bart Van Roey, “zijn we appelen met peren aan het vergelijken. Een samenwerkingstool met een online meeting tool.”

 “Ja en juist daarom stoort het mij zo dat sommige IT-diensten hun mensen gewoon verbieden om met Zoom te werken,” zegt Cyriel Kortleven. “Voor een Nederlands ministerie moest ik onlangs een teambuilding met ‘een leuk uitje’ voorzien. Dat is een uitje naar Zoom geworden.” Cyriel is naar eigen zeggen ‘helemaal verliefd op Zoom’. “De 49 schermen, de break-out rooms, het gemak waarmee je je achtergronden kunt aanpassen… Allemaal zaken die Teams nu ook in orde gaat maken. Ik snap alleen niet waarom een IT-bedrijf daar zoveel tijd voor nodig heeft.” Microsoft zegt eind 2020 al die functionaliteiten te bieden.

Mogelijkheden voor interactie en verbinding

Isabel Willems is zo iemand die in Teams moest werken. “Terwijl ik de functies die ik kende van Zoom – of eigenlijk liefst nog die van WebEx Training Center, graag wilde gebruiken. Ik moest gaan omdenken en heb work-arounds gevonden. Zo kun je in Teams heel gemakkelijk werken met emoji’s in de chat en is er ook een nieuwe app met uitgebreid whiteboard, waar je bijvoorbeeld een powerpoint in kunt opladen en mensen rechten kunt geven om daarop te tekenen. Daar kun je wel leuke dingen mee doen.” (Isabel liet een woordzoeker zien waar je samen in kunt werken).

Een uitdaging bij online meetings is het lezen van de groep. Cyriel Kortleven: “Ik haal energie uit de groep. In Zoom kan ik dat blijven doen door de mensen te vragen naar speaker view te gaan – daar zien ze mij presenteren met prints in plaats van een powerpoint – en zelf in gallery view te blijven. Zo kan ik iedereen blijven zien, comments maken over lichaamstaal en zo toch die verbinding blijven zoeken.” Je zou hiervoor ook met twee schermen kunnen werken, als dat kan ik de opstelling waarin je werkt. Isabel Willems: “Ik probeer de groep te lezen door veel vragen te stellen. Ik zet mijn video uit en las om de 2 à 3 minuten een interactief moment in om te checken of de groep mee is. Dit heeft misschien ook met het onderwerp van training te maken: ik geef onder andere software training, dan is het heel belangrijk dat mensen het scherm zien.”

Ook Teams heeft nagedacht over verbinding en lanceerde onlangs de together mode (kijk hier vanaf minuut 1) waarbij alle hoofden van de deelnemers samen in een aula zitten. Is dat wel een meerwaarde? Is het niet juist terug naar het gekende in plaats van de spannende mogelijkheden van de online meeting te exploreren? Bart Van Roey: “Tegelijkertijd: the proof of the pudding is in the eating. Geert Nijs vertelde gisteren dat het zich wel leent om non-verbale gestes te gebruiken (je hoofd tegen elkaar slaan, red.). Daar kijk ik wel naar uit. Cyriel Kortleven: “Het idee om de verschillende gezichten samen in een opstelling te zetten is leuk, maar waarom moet dat dan zo’n suffe aula zijn? Verzin ineens vijftig nieuwe omgevingen!”

Blijven experimenteren!

We eindigen de battle met een snelle check naar andere tools naast Zoom en Teams. WebEx werd al genoemd (wisten jullie trouwens dat Zoom is opgericht door de ex-baas van WebEx Training Center?), daarnaast is GoToWebinar handig omdat er een facturatiemogelijkheid aan vast hangt. Bart Van Roey gaat binnenkort een congres organiseren met Whova. En daarnaast zijn er ook nog de platformen uit de niet-professionele context, zoals HouseParty, die hun meerwaarde hebben bewezen tijdens de lockdown.

Conclusies: verschillende platformen voor verschillende doelen; laten we blijven tips uitwisselen om creatief met die platformen om te gaan ten behoeve van het leereffect en de verbinding én tenslotte: misschien niet oordelen voordat we iets gebruikt hebben. In die context plannen we binnen enkele weken een Teams playdate met Lidwien Morreel en Bart Van Roey. Houd de VOV-kanalen in de gaten en we hopen je snel te zien!