Blog: No More Boring Webinars

Postits
Marjon Meijer
Auteur: Marjon Meijer

We begonnen met een check-in rond de saaiheid van de webinars die iedereen onlangs had gevolgd. Resultaat: 50 % van de sessies werd saai bevonden. Met het uitgangspunt zat het dus wel snor.

Kortleven geeft in 99 minuten 21,5 technieken om aandacht en engagement van de deelnemers aan webinars, te verhogen. Gebruik ze spaarzaam, is het advies. Ik zal me dan ook hier beperken tot twee hoogtepunten.

Post-its, really?

Het eerste was een collectief hoogtepunt, toen de groep samen een van de favoriete technieken (de ‘post-it mosaiek’: iedereen plakt een post-it op zijn camera met uitzondering van degenen die het woord nemen. Wil je iets zeggen, haal je hem eraf en moet iemand anders een stapje terug doen door de post-it terug te plakken) besprak. Waarom werkt dit? Het geeft rust, het ziet er mooi uit, het is een fysieke handeling die vergelijkbaar is met de talking stick van de Indianen… Het was fijn om op deze manier tot bij de storende elementen van de online ervaring te komen en direct te kijken naar oplossingen. Het opende creativiteit. Wat zouden we zelf nog kunnen bedenken?

Een persoonlijk hoogtepunt was voor mij de tip rond het opvoeren van een element uit de omgeving waar mensen zitten. Eindelijk iemand die de thuiswerkomgeving an sich als een voordeel benoemt! Ik was tijdens corona echt geschokt door 1) hoe snel iedereen was om te vragen om structuur alsof het gewoon een werkdag was en 2) hoe snel mensen zich gingen storen aan elkaars camerasetting/ achtergrond/ afleiding. “Katten op het keyboard zijn welkom, dat is menselijk,” zei Kortleven. Hallejula! Maar dus, de tip. Vraag mensen om een vreemd object te zoeken in hun omgeving, bijvoorbeeld om een bepaalde term of vraag te symboliseren. Mensen zijn in beweging, zijn betrokken en worden thuis nog eens aan het webinar herinnerd.

Je hoeft niet te dansen om interactief te zijn

De technieken zijn zeer bruikbaar en – misschien ook goed om te zeggen – niet al te ‘speels’. Je hoeft niet te dansen. Wat ik de grote meerwaarde vond, is dat het verder ging dan de ‘know your tool’ tips die veel circuleren – en zeker ook nuttig zijn. Maar eens je je tool kent, kun je verder gaan. Hier helpen de technieken uit dit webinar zeker bij. Niet alleen om direct kant-en-klaar te integreren, maar ook als manier van denken, waar je zelf mee verder kunt.

Wat ik ook leuk vond, was dat Cyriel Kortleven – gewend om voor grote groepen te spreken – aangaf best zenuwachtig te zijn voor dit webinar. Gebrek aan interactie maakt de bevreemdende ervaring van online presenteren alleen maar spannender. In het voordeel van de spreker dus om de interactiviteit te verhogen. Tegelijkertijd zie ik in de online sessies (met camera!) een soort democratisering van de deelnemers. Mensen kijken niet alleen naar de spreker, maar ook naar elkaar. Dat geeft ons als deelnemer ook verantwoordelijkheid: we moeten allemaal meedoen. Wat online leren tot een zeer intensieve en kansrijke ervaring maakt – die de vermoeidheid achteraf zeker waard is. 

VOV-leden krijgen 25% korting op dit webinar! Zie https://www.vov.be/kalender/no...