Skills for the future? Ontspanning!

Chillax
Marjon Meijer
Auteur: Marjon Meijer

Ik heb dat niet zelf bedacht, Viviane Kock zei dit ook op de lancering van het boek ‘Voorbij Het Nieuwe Werken’. Maar ik moest er weer aan denken toen ik vrijdag de andere moeders tijdens de zwemles hoorde klagen over het feit geen me-time te hebben. “Niksdoen, kundegijda? Ik kandanie” en “De enige manier waarop ik me niet schuldig voel om alleen weg te gaan, is als ik ga sporten.”

En zo rennen we nog een extra rondje. Ik had gedacht dat corona hier wel wat in zou bewegen, maar nee dus. Het schuldgevoel rond ontspanning is hardnekkig. Sommigen noemen dat ‘internalised capitalism’, het gevoel altijd productief te moeten zijn. Nu, er is al veel geschreven over het feit dat bezig zijn helemaal niet goed is voor de productiviteit op lange termijn, Alain De Botton laat dit bijvoorbeeld zien in het filmpje 'The Hard Work of Being Lazy' en ook het boek ‘Rust voor je brein’ van Luc Swinnen legt uit dat we af en toe uit de ‘doe-stand’ moeten om onze creativiteit en empathie te kunnen benutten.

Maar al met al blijven we dan binnen dezelfde logica navigeren, namelijk dat ons gedrag op termijn moet opbrengen. Een zeer herkenbaar streven, waar ik me wel bewust tegen verzet. Op de zetel liggen gewoon omdat het fijn is, mag toch? Chillen is een mensenrecht. Misschien goed om dat naar onszelf én naar anderen, te blijven benadrukken. Wie weet, misschien zijn de beste leiders wel diegenen die hun mensen rust opleggen (zoals de bazen in het boek ‘Het hoeft niet zo hectisch te zijn op kantoor’, of de situatie bij VOV vrijdag, toen Margot Suzy verbood haar laptop voor het weekend mee naar huis te nemen).

Het lijkt me dat we niet ver moeten zoeken naar de negatieve gevolgen van niet op de zetel te durven liggen. Ik zal het mijn zwemlesmoeders nog eens op het hart drukken (of ze verdrinken in de cava, dat helpt ook altijd).

Aan de andere kant, misschien willen ze gewoon even klagen. En dat is natuurlijk evengoed een mensenrecht.

Er zijn nog twee plekken vrij op onze klaagwandeling morgen in het Middelheimpark, zin om te komen? info@vov.be Waarschijnlijk in de regen, hoera!