Zin om verder te lezen?
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.
Terug naar school? Op de Erasmushogeschool in Brussel verwachten ze niet bepaald volle aula’s in september. Sinds jongeren de lessen gewoon vanuit hun luie zetel online kunnen volgen, blijft het ook na de coronacrisis opvallend stil op de campussen in Vlaanderen. Wat kunnen docenten doen om hun leerlingen geboeid en geëngageerd te houden? En wat voor werknemers zal deze lichting studenten worden op de arbeidsmarkt? VOV ging in gesprek met Christophe Benoit, docent en onderzoeker bij de Erasmushogeschool en tevens VOV-bestuurslid.
Christophe Benoit, die zijn professionele carrière startte als ingenieur, een tussenstop maakte in het bankwezen om uiteindelijk in het onderwijs terecht te komen, ziet een duidelijke verschuiving in het gedrag van zijn studenten.
“Vroeger waren studenten wel lijfelijk aanwezig in de les, maar waren ze op sociale media bezig met hun vrienden”, vertelt Benoit. “Nu volgen studenten de les vaker online en komen ze naar de campus om sociale banden te smeden of te onderhouden. Dat is een verschuiving die de coronacrisis met zich heeft meegebracht. Logisch ook: alle leerstof is online te vinden. Waarom zouden ze dan nog naar een docent komen luisteren die dezelfde dingen vertelt? Er zit voor studenten geen meerwaarde in het fysiek volgen van de lessen.”
8 uur lang in een klaslokaal zitten om kennis te verwerven, je moet het de jongeren van vandaag niet meer vertellen.
“De manier waarop jongeren leren, is...
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.