Learning Technologies 2019 - lessons learned

Learning Technologies 19

Marjolijn ging voor VOV naar Learning Technologies in London en dit zijn haar grootste Take-aways:

 1. Technologie neemt al een enorme rol in ons dagelijks leven in. Veel banen veranderen nu al drastisch van inhoud door de opkomst van verschillende tools en apps. Het is daarom essentieel te kijken naar skills ipv jobs: wat zal jij in de toekomst doen, en wat zal technologie opnemen voor jou? Wees hier niet bang voor, maar omarm het en ga erin mee. Enkel door adaptief te zijn voor deze veranderingen zal je relevant kunnen blijven. We denken vaak (onterecht!) dat technologie enkel een impact zal hebben op technologische beroepen, maar dat zal absoluut niet het geval zijn.  
 2. Als je wil dat je medewerkers je leerplatform of je aanbod aan opleidingen/cursussen/vorming graag gebruiken: ga in gesprek over wat ze echt nodig hebben, als je antwoorden biedt op hun noden komt het engagement vanzelf. Focus niet alleen op het gebruik van je materialen, maar ook op het creëren van ambassadeurs voor je leerproducten: tevreden gebruikers genereren meer (tevreden) gebruikers!

 3. Steeds meer verwachten we dat de leermaterialen die ons aangeboden worden, persoonlijk zijn: speciaal voor ons ontwikkeld. Die ‘Netflix’-ervaring is essentieel: je medewerkers voelen zich aangesproken en persoonlijk benaderd, waardoor ze met meer focus en engagement je traject zullen doorlopen.

 4. Top groei-markten om leren nog kwalitatiever en interactiever aan te bieden aan je medewerkers:
  1. Blended learning! Zorg ervoor dat mensen kunnen leren op manieren en momenten die voor hen het beste uitkomen: via klassikaal leren, via MOOC, via podcasts, interviews, artikels etc.
  2. Video: voordelen van video zijn enorm: 1 keer opnemen en eindeloos herbruikbaar, beschikbaar voor de werknemers wanneer het voor hen handig/nodig is.
  3. User-generated: laat je medewerkers zélf bepalen wat ze willen leren
  4. Micro-learning: Bv: integreer kleine leermomenten in de werktijd van je medewerkers, 20 minuten per dag iets leren kan een immense impact hebben, veel meer zelfs dan dagenlange opleidingen, weg van de werkvloer.

Er werden boeiende rapporten en leesmaterialen gedeeld, die ik graag hier ook terug op neem voor jullie:  

 1. Fosway infographic “Digital Learning Realities Research 2019: Websit Fosway Digital Learning Realities 2019 Infographic Handout Download
 2. Towards maturity anual report, maar ook hun Learning Health Check is een handige tool om te kijken waar je organisatie staat mbt leren, in vergelijking met andere (grote) organisaties. (klik op de link om je rapport gratis te downloaden)
 3. Jane Hart top 100 learning tools for learning:
 4. Learning Tech Landscape van Dani Johnson 
 5. Shannon Tipton sprak over ‘Marketing Learning’ , haar Blog is zeker de moeite om in het oog te houden 
 6. Cathy Moore, op OEB in Berlijn ook al inspirerend, haar blog staat vol interessante en hands-on content

Veel sessies kan je trouwens online herbekijken, via het you-tube kanaal van Learning Technologies

Ondertussen kijken we alweer uit naar het volgende inspirerende congres: Next Learning, op 2 april. Hiervoor hebben we voor VOV-leden een heel mooi kortingstarief, maar de beschikbare kaarten zijn bijna op: niet aarzelen! 
Ook Learning TechDay komt dichterbij, ook daar kunnen we je een leuke korting aanbieden, contacteer ons voor meer info.