Zin om verder te lezen?
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.
Conflicten op de werkvloer zijn onvermijdelijk. Indien er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan, kan het escaleren tot ongewenst gedrag, pesterijen, intimidatie en andere vormen van verbale of psychische agressie. De rol die leidinggevenden en het management hierin spelen, is niet te onderschatten. “Het gebrek aan psychologische veiligheid, duidelijkheid en begrenzing verhoogt het risico op dergelijk gedrag”, meent Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij IDEWE. We vroegen haar hoe je een actief beleid rond ongewenst gedrag voert.
Uit recent onderzoek in opdracht van Tempo-Team in samenwerking met KU Leuven blijkt dat een op drie werknemers al eens slachtoffer werd van pestgedrag, roddelen, oneerbare voorstellen of ongewenst fysiek contact. Dat staat te lezen op de website van ZigZagHR. Bovendien zou slechts 33% van de kleine bedrijven (met minder dan 50 werknemers) duidelijke regels hebben omtrent ongewenst gedrag. Bij grote bedrijven (meer dan 50 werknemers) gaat het om 44% volgens het onderzoek.
Hilde De Man, verantwoordelijke psychosociaal welzijn bij IDEWE, is niet alleen inhoudelijk verantwoordelijk voor de preventieadviseurs die bij bedrijven consulteren, maar modereert zelf ook bij meldingen van ongewenst gedrag. Zij ziet dat in veel gevallen bepaalde leiderschapsstijlen aan de basis liggen van escalerend ongewenst gedrag op de werkvloer.
“Leidinggevenden durven pestgedrag, psychische agressie of andere vormen van ongewenst gedrag vaak niet benoemen”, legt ze uit. “Ze gaan ervan uit dat iedereen...
Om dit artikel verder te lezen moet je lid zijn van het VOV netwerk.
Ben je reeds lid? Log dan nu in om verder te lezen.