Stap 8: "We moeten praten"

Teamontwikkeling
Startto Learn Witrand

Eerst even recapituleren. Waar zitten we ondertussen in ons Start to Learn met VOV @home leertraject? We beseffen dat wijzelf en iedereen om ons heen uniek zijn; dat we werken in complexe, levende organisaties waarin modellen ons focus kunnen geven, maar ruimte voor toevalligheden even belangrijk is; we werken reflectief door te leren uit onze fouten en dit wel hardop én kunnen afstand nemen.

Voor elk van deze paden is gebabbel cruciaal. Hoe, bespreken we uitgebreid in dit blogartikel waarbij we ons laten vergezellen door de Britse auteur en pleitbezorger van conversaties Catherine Blyth.

Blyth stelt in haar boek The Art of Conversation (2008) dat verhalen ons ervan weerhouden gek te worden, omdat ze bewijs aan verwachtingen koppelen en we hierdoor het beste van onszelf kunnen denken.

In Eenden, appeltaarten en zwarte gaten, de handleiding voor beter samenwerken vertelt Jorien Enning hoe ‘luisteren naar het verhaal achter de woorden’ een van de twee doorslaggevende kenmerken is van high-performance teams. “Die vaardigheid stoelt op het communicatieve vermogen om betekenissen te expliciteren en constructief uit te wisselen. Het gaat er om de verhalen achter de woorden te horen.” Concreet: “[D]oor elkaar te vertellen wat je bedoelt, wat je beoogt en welke overwegingen daarbij een rol spelen.”

Misschien is de StrengthsFinder uit Stap 1 van Start to Learn ('Ontdek je sterktes') nog wel het best te beschrijven als een middel om tot zo’n verhaal over jezelf te komen. Wist je trouwens dat ontwikkelaar Marcus Bunckingham zijn vervolgtool de StandOut Strengths assessment gratis aanbiedt in het kader van de coronatijden?

“Information flows better through stories than year-end reports.”

Blyth gebruikt deze vaststelling om een lans te breken voor roddel. Jane Bozarth benadrukt de waarde van story-telling in het working out loud model, om kennis door te geven. Maar misschien is er nog iets dat daartussenin zit, iets algemeners als ‘ongeplande gesprekken’.

Corona heeft in die zin wel een effect gehad in de werking van het VOV-Team. Toen we na ‘de coronamaandag’ uit elkaar gingen, vertrokken we allebei naar huis met een missie. Margot om de online herprogrammering te coördineren, Marjon om deze agility wereldkundig te maken. We hadden onze wekelijkse teammeeting voor uitwisseling en onze Whatsapp om te ouwehoeren. Lijstje hier lijstje daar, chop chop chop. Dat heeft wel even vleugels gegeven. Totdat we vorige week nog eens samenkwamen en spontaan een brainstorm wilden doen. Zo snel reageren op elkaar over iets professioneels, dat waren we precies niet meer gewoon. Of al dat gevlieg onze benen had verlamd. “Misschien toch eerst even over nadenken en een lijstje maken voor we verdergaan?” Ja graag. En ondertussen de benen strekken.

Dr. Luc Swinnen adviseerde ons al in het begin van de crisis om af en toe weg te gaan van de doelmatigheid, om zo ons ‘offline brein’ te activeren en ruimte te maken voor creativiteit en empathie.

Wij volgden deze week het No More Boring Webinars webinar van Cyriel Kortleven. Allesbehalve saai, vol bruikbare tips (lees het in onze blog) en daardoor intensief. Misschien moeten we ook eens een webinar volgen dat saaiheid belooft. Blyth citeert Sir Walter Scott: ‘There are few persons from whom you cannot learn something, and… everything is worth knowing.’ Misschien niet zo’n goed advies voor leergierige L&D-ers, maar ja. Closed minds are bored minds.

Vragen stellen

We eindigen naar goede gewoonte met wat concrete tips, dit keer ‘voor het voeren van een verrijkende dialoog’ van Jorien Enning:

·         Laat het oordeel van bovenaf weg – vraag door en verzamel meer info

·         Roep niet ter verantwoording – vraag naar de motivering

·         Vermijd ‘absolutisme’ – geef ruimte om een redenring op te bouwen

·         Wijs voorstellen niet meteen af – stel aanvullende vragen

Onze vraag van de week: tijdens de #LDtousensemble webinars vernamen we dat de meeste werkgerelateerde problemen in de remote context te maken hebben met slechte communicatie door de manager. Welke tips zouden jullie hun willen geven? Post het in onze Linkedingroep of stuur een mailtje naar info@vov.be

En trouwens: gewoon iets vertellen mag ook!

 

Lees ook ...