Start to Learn Stap 1: Ontdek je sterktes

Persoonlijke ontwikkeling
Startto Learn Witrand

Als team van twee ben je erg op elkaar aangewezen. Gelukkig gaat ons dat goed af. We hebben verschillende sterktes, waardoor we al snel een modus operandi vonden. De 'Coronamaandag' was hier een goed voorbeeld van. De laatste dag samen op kantoor voor wat we toen wisten wat een lange periode thuis zou gaan worden. Waar Marjon tevergeefs een evenwicht probeerde te vinden tussen de L&D-stress van het moment en de opwinding over een nieuwe wereld die aan de horizon blonk - en alle mogelijke acties die daarbij konden horen, hield Margot ons doel als vereniging voor ogen en stelde ze de juiste vragen waardoor we samen uitkwamen op een werkbaar plan. 

Wat zijn nu die sterktes die we kunnen inzetten om te groeien? Welke leemtes zijn er? Wat kunnen we zelf, waar hebben we hulp voor nodig? Het zijn interessante vragen om jezelf in een organisatie te stellen.

Om ons hierbij verder op weg te helpen, doken we in onze minibib en namen we het boek ‘Ontdek je sterke punten’ van Marcus Buckingham en Donald O. Clifton (2002) mee naar huis. De schrijvers prediken in dit boek de revolutie van de sterke punten, ervan uitgaande dat we in onze eigen ontwikkeling (en ook in organisaties) vooral geneigd zijn te focussen op het vullen van leemtes, de zwakke punten dus. Dit kost vaak veel energie en kan volgens de schrijvers enkel lijden tot ‘schadebeperking’, niet tot groei.

Hun onderzoek wijst uit dat mensen die uitblinken zich juist vooral richten op het ontwikkelen van hun sterke punten, die gelinkt zijn aan hun talenten.

Lees de boekbespreking hier. Daarbij staan ook de 34 talententhema’s die worden onderscheiden. Wil je over een van deze talententhema’s meer uitleg? Post het in de Linkedin Groep en we reageren snel.

Een tipje van de sluier: je kunt je sterke punten vinden door over volgende vragen na te denken:

  • Hoe reageer jij spontaan in bepaalde situaties? Bijvoorbeeld: wat doe je als je beslissingen moet nemen zonder alle feiten te kennen? Wat gedraag je je op een feestje met nieuwe mensen én mensen die je al kent?
  • Welke sterke verlangens koester je al sinds je kindertijd? (Of in de taal van de KernTalenten analyse: wat was als kind je favoriete speelgoed en welke activiteiten deed je het liefst? Want: ‘Je wordt niet creatief van Lego, je speelt met Lego omdat je creatief bent’)
  • Welke zaken leer jij snel bij? Herinner je je bepaalde cursussen waarbij je direct in een bepaalde flow kwam, waarbij je sneller ging dan je mede-cursisten?
  • Wat brengt jou plezier? Wat zou je opnieuw en opnieuw willen doen?

Je kunt ook terugkijken op je carrière en zoeken naar momenten waarop jij goed in je rol zat en/of waarbij je succesvol was. Welke talenten hebben daar voor dit goede gevoel of dat succes gezorgd?

Volgende week 30 april doen we een online Lunch&Learn rond het boek 'Mis geen talent' van Marleen Deleu en Mark Van Assema. Het boek sturen we deze keer op (gratis voor leden, 30 euro voor niet-leden). Schrijf je snel in!

De vraag van deze week: welk talent heb jij tijdens de Coronacrisis bij jezelf (her-) ontdekt?

Bij sterke punten gaat het vaak over talenten waar je zelf bijna blind voor bent. Zaken die voor jou heel vanzelfsprekend zijn. Empathie bijvoorbeeld, iemand die daar veel van heeft denkt al snel ‘dat iedereen dat toch doet?’. Nee dus. Een overstap naar een nieuwe positie, job of sector kan talenten voor jezelf duidelijker aan het licht brengen. De Coronacrisis was voor velen ons ons ook zo’n soort van switch. Heeft deze nieuwe situatie bij jou een talent aan het licht gebracht? Iets waarvan je even was vergeten dat het je goed afging? Of juist een talent dat je nu even niet meer kunt inzetten? We zijn heel benieuwd!

Deze leden en partners gaven alvast hun input:

Katrien Driesen, L&D specialist Farm Frites: "Ik moet eerlijk toegeven dat deze hele situatie me in den beginne op zijn zachtst gezegd wel wat sceptisch maakte, zo ben ik dan wel weer, ik was wat in denial. 😊 Vooral ook omdat ik een mensen-mensen ben, die veel omhanden heeft, de agenda heeft vol staan met leuke dingen en connecties, die me voeden als mens en gelukkig maken. Ik zag het allemaal al aan mij neus voorbij gaan en daar werd ik niet zo blij van … dus, de rebel en interne egoïst in mij kwam wel wat boven. In die drukke agenda houd ik altijd wel wat dagen vrij om ook tot rust te komen, eens helemaal niks te doen, wat af te schakelen en opeens werden alle dagen zo! Vreselijk!" 

"Als ik nu op mijn enkele dagen van rebellie en boosheid terugkijk, dan ben ik wel heel blij dat ik kan zeggen dat ik in de nieuwe situatie ook weer mijn draai heb gevonden en dat dat eigenlijk supersnel is gegaan. Ik ben er weer aan herinnerd dat ik iemand ben die snel kan schakelen en vooral ook iemand die wat er ook komt, gewoon aanpakt, op de manieren die wel nog mogelijk zijn. It is what it is, let’s deal with it in the best possible way. Mijn vakanties en weekendjes uit, die ik zelf tot nu al in rook heb zien opgaan, het is allemaal ok, ik laat het los. Leuk om te merken dat ik  - als stiekeme kleine controle freak – toch ook een hele laissez-faire kant heb. Daar ben ik dan wel een klein beetje trots op, stiekem, in mijn kot. Dat kan dus ook, ik kan het met minder avonturen, met meer uitdaging, met het proberen afstemmen van thuiswerk en thuisonderwijs, met de nodige wifi-uitvallen en lange Skype sessies met teveel mensen, dat werkt ook." 

"En in alle eerlijkheid, soms heb ik nog een flinke dip en sta ik even stil bij alles wat ik mis of graag zou gaan doen, bij hoe graag ik gewoon weer op kantoor zou zijn, bij die gezellige collega’s en dat samen gevoel weer zou ervaren. Maar, als we er dan in slagen om dat samen gevoel ook vanop afstand echt op te roepen en samen echt zaken klaar te krijgen, dan ben ik echt trots op ons allemaal. En dan helpt ons dat later, als dit allemaal voorbij is, ook echt vooruit volgens mij."

Marion Kahane, Diensthoofd Talent- en Organisatieontwikkeling bij Provincie Antwerpen deed de StrengthsFinder test zelfs twee keer, in 2006 en 2018: " Mijn talenten volgens de StrengthsFinder: innemendheid, actiegerichtheid, individualisering, aanpassingsvermogen, organisatievermogen, empathie en ideeënvorming. Ik merk dat ik mijn talent innemendheid/netwerking iets minder kan inzetten in deze ‘Corona-tijd’, tenzij online, wat toch net iets anders is. Vandaag ervaarde ik nav een online kennismaking en kleine brainstorm met een nieuw extern contact wel weer hoeveel energie me dit altijd geeft! Verder paste ik mij snel aan de nieuwe context aan, samen met heel de dienst talent- en organisatieontwikkeling. Ik ben echt on-ge-lo-fe-lijk fier op de wendbaarheid, de collegialiteit - bv als het eens wat moeilijker gaat met een teamlid - en de creativiteit & innovatieve oplossingen die ik zie binnen ons team nav de huidige veranderingen. Ik zet verder mijn talent individualisering in door regelmatig 1 op 1 contact te houden met elk teamlid: enerzijds om vinger aan de pols te houden en verbonden te blijven anderzijds om te horen of en waarbij ik kan ondersteunen.

Tenslotte willen we je het verhaal van Koen De Vogelaere, zaakvoerder van evenementenbureau Escape Events (onze partner voor de VOV-Beurs 2019) niet onthouden. Alle events werden afgezegd en het personeel staat op economische werkloosheid, maar de zaak vond zichzelf heruit als radiomaker. Met Company Radio bieden ze een kanaal voor bedrijven om te communiceren met hun eigen medewerkers. Samen wordt het programma en een playlist samengesteld, Escape zorgt voor professionele presentatie. Momenteel hebben ze drie klanten - en veel plezier. Wat zorgt ervoor dat Koen zich rechthoudt in deze tijden? "Ik vind het leuk om me heruit te vinden. Dat wil ik met events ook, verrassen, nooit twee keer hetzelfde." Competenties als timemanagement en zoeken tot je iets vindt lagen dan weer wat minder voor de hand, maar nood breekt wet. "Op kantoor gaf ik dat gewoon af, 'zoek dat eens op', maar nu ben ik verplicht om het zelf te doen. Als het lukt, geeft dat voldoening."  

Kijk hier naar een samenvatting van het gesprek dat Marjon had met KoenLees ook ...