Wat met de fuss en buzz van online conferenties?

Exchange
Beurs Lunch

Maar eerst de vraag: werden de congressen gemist? Japke-d. Bouma vroeg het zich hardop af in haar column. De meningen waren verdeeld van ‘eindelijk gedaan met die verplichte sociale interactie’ en ‘veel efficiënter die webinars’ tot liefdesverklaringen aan de inspiratie die toevallige contacten die je aan een congres kunt overhouden. “Wat me opviel: dat de liefhebbers vaak niet eens de inhoud, als wel de randzaken van congressen misten. De exotische locaties, de borrels, de bitterballen, de roddels, de reis ernaartoe, „de grap op de wc”, de „dutjes tijdens saaie lezingen”, „het schoolreisjesgevoel”, „dat je een dagje van kantoor weg bent”.”

Bouma besloot kant te kiezen voor de introverten en een lans te breken voor de overstap naar webinars – “de congressen waar ik zélf spreek, kunnen natuurlijk wel gewoon blijven.” Aldus zal geschieden op #LearningTechDay 2021.

“Zonder moderatie valt het stil”

Liesbeth Declerq van uitgeverij die Keure durfde het aan in haar netwerk te polsen naar de toestand van auteurs en keynote speakers daar: missen zij de conferenties?

Oh jawel. Ook hier werden ‘de energie van het samenzijn’ en het ‘spontaan en onverwacht geïnspireerd worden’ gemist. Wat opviel was dat ook introverte mensen het hier opnamen voor het live congres. Katja Soors: “Ik vind het ook heerlijk om af en toe offline te kunnen netwerken.”

Organisatoren van online congressen doen nochtans veel moeite om het ‘communitygevoel’ alsnog op te roepen. Mathias Vermeulen van #LearningTechWeek: “Om de conversatie te bevorderen had ik drie activiteiten: de chat zeer goed monitoren en gepast interveniëren of aanmoedigen; een platform naast het event waar mensen vragen kunnen stellen en zaken kunnen delen en de official #LearningTechWeek Spotify Playlist. Het is nog wat vroeg voor resultaten, maar er waren toch aardig wat chatdiscussies, spotify-nummers en activiteit in het platform komt stilaan ook op gang. De kern blijft wel modereren. Zonder moderatie valt alles stil.”

Bij VOV ervaren we dit ook op onze Pitstops. Waar de break-out rooms hun werk doen en de chatfunctie echt een meerwaarde biedt voor simultane uitwisseling – tijdens een live uiteenzetting kun je immers niet zomaar een vraag die in je opkomt aan de groep stellen - is online geen alternatief voor de uitwisseling die tijdens de lunch en de koffie gebeurt. We hebben zelfs een vermoeden dat de inefficiëntie van zo’n dag – verplaatsing, een dag lang al de rest van het werk missen – hier een positieve functie vervult. Op de dag van de Pitstop kun je niet anders dan je onderdompelen en in gesprek gaan met de L&D-collega’s.

Jane uit Minnesota

Het prestigieuze ATD congres dat dit jaar in Denver door zou gaan – en waar de #ATDLowlands delegatie garant staat voor de nodige randanimatie en het ‘schoolreisjesgevoel’-  plande ook online netwerkevents. Spreker en deelnemer Laura van den Ouden heeft het allemaal gemist: “Het was door corona zo druk met mijn eigen online trainingen geven, dat heel de Virtuele ATD toch wel wat aan me voorbij is gegaan….” ATD zond een opgenomen sessie van Van den Ouden uit 2018, opnieuw uit. “ATD had mij niet laten weten wanneer dit gepland was, totdat ik ineens beweging zag op mijn Linkedinprofiel. Een connectieverzoek van Jane uit Minnesota? Deze gebeurtenissen herinnerde ik me van de afgelopen jaren, toen ik ook op ATD sprak. Het is wel heel leuk om ook naar aanleiding van een Virtual Conference sessie alsnog e-mails uit de heel de wereld te krijgen met bedankjes en inhoudelijke vragen over mijn sessie over borging van leren (7 succesfactoren voor Transfer). Mails vanuit Bahrein tot aan: ‘If you happen to be in China (when the world re-opens), do let me know’.” Of hoe de buzz van een internationaal congres online dan toch kan overleven!

#ATDLowlands delegatieleider Sofie Willox gaat de komende weken haar honger naar science based L&D stillen op de Learning & Development conference: “Een wereldwijde online conferentie die al gepland stond voor corona. Gespreid over de zes weken van de conferentie staan zes netwerkmomenten gepland in de stijl van world café. Eén is een ‘crowdthinking’ sessie waar we in dialoog gaan over de resultaten van een survey. En we doen twee keer Trivial Night over L&D in groepjes.” Interessant hier is dat wordt rekening gehouden met de verschillende tijdzones en iedereen dus eens op een ‘normaal uur’ kan aanschuiven. Sofie Willox: “Hoewel ik mijn agenda dus echt heb volgepland. Het worden lange avonden en weekends! Online geeft veel mogelijkheden, maar voor een gulzig iemand als ikzelf kan het ook een valkuil zijn.”

Een online luik voor elke conferentie

En de toekomst? We vallen nog eens terug op de genuanceerde reacties op de vraag van Liesbeth Declerq. Katja Soors: “Het nieuwe normaal zou een gezonde mix van beiden kunnen zijn. We kennen de congressen en hebben ondertussen mogen proeven van de online concepten. Geef ze beiden een volwaardige plaats in de toekomst en zo is er voor elk wat wils.” Voor Donald Taylor is het duidelijk. Tijdens zijn sessie op #LearningTechWeek zei hij dat we naar een situatie van ‘online by default’ zouden gaan, vooral om financiële redenen. “Er gaat geen congres meer zijn dat géén online luik gaat hebben.” Ook Koen Devogelaere van Escape Events (onze partner voor de VOV-beurs in 2019) is stellig: “De VOV-beurs van 2021 gaat heel anders zijn.” We kijken er al naar uit!

 

Lees ook ...