VOV-Pitstop Collaborative and Social Learning

VOV-Activiteiten VOV-Pitstops
17 01
Fresh Aqua Summit Cover

Social learning als nieuwe hype?!

Individuen leren en ontwikkelen zichzelf al sinds mensengeheugenis door observatie en interactie met elkaar, nog voordat het benoemd werd als ‘social learning’ en het 70-20-10-model er een trend van maakte. Tegenwoordig lijkt ‘social learning’ wel een containerbegrip te zijn geworden voor al het leren dat zowel online als offline plaatsvindt.

Wat betekent ‘Collaborative and Social learning’ precies? Maar vooral: hoe begin je dit te faciliteren en hoe maak je er een succes van? In deze pitstop ontdek je er alles over. Je krijgt een mix van academische inzichten, concrete cases en praktijkgerichte sessies volgens werkvormen die erom gekend staan sociaal leren te faciliteren.  

Wat mag je verwachten?

  • Het startschot wordt gegeven door een kort woordje van onze nieuwe voorzitter. 
  •  Een inleidende keynote van Geert Nijs, Learning Architect bij KBCGeert neemt ons mee naar de oorsprong van het formele leren, wat binnen veel bedrijven in het onderwijs ligt en zoals dat eind vorige eeuw gangbaar was. Ondertussen is ook dat onderwijs geëvolueerd en duiken er veel nieuwe trends op binnen corporate learning zelf. Social learning is daar één van. Is het een modewoord of schuilt er meer achter? Deze uiteenzetting geeft geen academisch, maar een praktisch kader rond de betekenis en de mogelijke kracht van diverse facetten van social learning.
  •  Eerste hulp bij social learning (Opleidingscoach): Dat collaborative & social learning een hot topic is, moeten we jou waarschijnlijk niet vertellen. Toch roept het nog veel vragen op bij L&D en HR professionals: Wat betekent het precies? Welke aanpak is het geschiktst? Als we het niet kunnen managen, kunnen we het dan ook niet meten? Of ‘ik ben wel overtuigd van de kracht van collaborative & social learning, maar hoe overtuig ik mijn collega’s?’ De Opleidingscoach biedt eerste hulp bij Social Learning tijdens deze sessie, gebruikmakend van verschillende werkvormen en tools die sociaal leren faciliteren.
  • Parallelle sessies: 
    • De rol van een learning community manager binnen collaborative & social learning (Ning De Baere – Learning community manager bij Planet Talent): Werknemers die hun ontwikkeling zélf in handen nemen, daar is een sterk kader voor nodig. Een kader dat verdergaat dan content pushen, ‘leuke’ campagnes en het monitoren van leeractiviteiten. Bij Planet Talent evolueerden we van geïsoleerde trainingen naar een continu leerproces van collaborative & social learning dat elke werknemer verbindt met expert, coach, manager, collega's en zichzelf. Dat vergde een shift in mindset en een nieuwe rol: de learning community manager.
    • De Opleidingscoach: Sociaal leren is niet iets dat je kan ontwerpen maar vooral iets waar je de juiste voorwaarden voor dient te creëren om het te laten ontstaan. Na de sessie "Eerste hulp bij Social Learning" met concrete tips & tricks om van start te gaan, zoomt De Opleidingscoach in deze werksessie dieper in op wat er nodig is om een social learning ecosysteem te creëren. Verwacht geen plenaire sessie maar vooral veel social-learning-in-action waarbij je ervaringen deelt en leert van andere L&D-professionals


  • Afsluitende keynote met Katrien Vangrieken (Postdoctoral Research Fellow bij KU Leuven). Katrien zal ons vanuit academisch oogpunt meenemen in de thematiek van social learning. Enerzijds gaat Katrien in op hoe werknemers binnen formele samenwerkingsstructuren leren. Hierbij kijken we naar de kenmerken van teams in organisaties en de leerprocessen die daarbinnen plaatsvinden. Anderzijds belicht ze ook de informele vormen van samenwerking en sociaal leren die plaatsvinden buiten deze formele organisatiestructuren.Nog niet ingeschreven voor de nieuwjaarsreceptie? Schrijf je hier snel in. 

Partners

Programma

donderdag 17 januari 2019

09:30 - 10:00 Ontvangst
10:00 - 10:10 Startschot door voorzitter VOV
10:10 - 11:00 Een inleidende keynote van Geert Nijs, Learning Architect bij KBC
11:15 - 12:30 Eerste hulp bij social learning (Opleidingscoach)
12:30 - 13:30 Lunch
13:30 - 13:40 Korte voorstelling cases
13:40 - 14:20 Parallelle sessie I
14:20 - 15:00 Parallelle sessie II
15:00 - 15:50 Afsluitende keynote met Katrien Vangrieken (Postdoctoral Research Fellow bij KU Leuven)
15:50 - 16:00 Lessons learned via online tools (samenvatting)

Praktische info

Locatie www.bluepoint.be
Adres Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9
2600 Berchem (Antwerpen)
België
Kostprijs € Gratis voor VOV-leden
€ 250 voor niet leden

! Al onze prijzen zijn exclusief BTW.

Leden van PMClub en VOCAP betalen 125€ excl. BTW (gelieve voor inschrijving te mailen naar marjolijn@vov.be). 

Bij inschrijving rekenen we natuurlijk op je aanwezigheid.

Kan je er toch niet bij zijn, graag een seintje vóór maandag 14 januari (12u).

Annuleer je later, dan ben je (als niet-lid en lid) het bedrag van €250 verschuldigd. Je kan je in geval van overmacht wel laten vervangen.

Type Open voor iedereen

Coördinatoren