VOV-Pitstop: Leren in de toekomst

VOV-Activiteiten VOV-Pitstops
13 06
Header Pitstops

AI, ChatGPT, de metaverse,... Met de opkomst van al deze nieuwe technologieën en tools lijkt de toekomst opeens niet meer zo veraf. Hoe zal leren zich in deze context ontwikkelen? De vraag is niet nieuw, maar de omstandigheden waarin we ons deze stellen wel! Onze sprekers zullen hun visie hierop delen en tonen hoe ze deze nu al in de praktijk aan het omzetten zijn.

Deze Pitstop kwam tot stand in samenwerking met EdTech Station.

De volgende sprekers staan op het programma (wordt aangevuld):

 • Christophe Benoit, Onderzoeker Kenniscentrum Artificiële Intelligentie bij EHB;
  Technologie, een zegen of een vloek? 
  Kasparovs eerste poging om samen te werken met een schaakcomputer liep faliekant verkeerd af. Volgens Kasparov zelf omdat hij niet in staat was om samen te werken met technologie. David White ziet in zijn onderzoek dat we meer evolueren van digital visitors naar digital residents. We hebben het over digitale vaardigheden als basiscompetentie, maar met de komst van al die nieuwe technologieën zoals AI is er misschien meer nodig. UX, de techniek om technologie aan te passen aan de mens, die hebben we al. Nu nog de mens aanpassen aan de techniek? 


 • Stefaan De Corte, oprichter van Laurea;
  Professioneel leren in de toekomst: persoonlijk, transparant en ervaringsgericht.
  In deze sessie wordt bepleit dat AI en tools als Chat GPT, de metaverse, virtual reality, leer-ervaringsplatformen, … bijdragen aan het meer persoonlijk, transparant en ervaringsgericht maken van professioneel leren. In de toekomst beschikken we allemaal over ons eigen Globaal Ontwikkelingsdossier (G.OD) in een digitale kluis. Het G.OD vormt een transparante basis om gepersonaliseerde leertrajecten af te leggen die sterk inzetten op het in veilige omgevingen toepassen van nieuwe soft en hard skills. De sessie gaat ook dieper in op hoe wij, als L&D-professionals, deze toekomst concreet vorm kunnen geven.


 • Tiffany Motton van Mensura Learn&Connect en Marijn Goossens van Soulmade;
  Scenario-based training voor soft en hard skills (case study)
  In 2022 vernieuwde Mensura Learn&Connect de basisopleiding preventieadviseur tot een volledig blended leertraject om, inclusief virtual reality training. De VR-training kreeg een ‘hard skills’ en ‘soft skills’ poot en traint de preventieadviseurs niveau 3 op 2 elementaire vaardigheden:
  - Spotten van risico's
  - Feedback geven op onveilig gedrag
  Dat is niet altijd makkelijk om na te bootsen in een leslokaal, en partner Soulmade maakte een VR opleiding op maat om hieraan tegemoet te komen. In deze case vertellen Mensura en Soulmade hoe ze hiermee aan de slag zijn gegaan, wat de valkuilen zijn, reacties van een testgroep en vooral: enkele laagdrempelige tips & tricks om zelf met scenario-based training aan de slag te gaan!


 • Jorim Rademaker, ondernemer en oprichter van Manual.to
  Zelflerende bedrijven: hoe doe je dat? Hoe betrek je je arbeiders, capteer en schaal je hun kennis? Wat is de rol van AI op de werkvloer? 
  We spreken al snel over kenniswerkers, en hoe AI hun job zal vereenvoudigen of overbodig maken. Hoe zit het met arbeiders? Robots op de werkvloer zijn nog niet voor morgen, maar digitalisatie kan ook hen vandaag wel al concrete voordelen bieden. Arbeiders en niet-kantoorgebonden technische medewerkers leken vaak de laatsten om digitalisering te omarmen. Dat verandert echter snel. Ontdek hoe in Industry 5.0 mensen samenwerken met technologie en AI om het meeste uit zichzelf te halen — en hoe geen bedrijf het zich kan permitteren om achter te blijven.Vroege vogel? Wees welkom voor een gezellig ontbijt en ontmoet auteur Bert Van Thilborgh tijdens de Book & Breakfast voorafgaand aan de Pitstop! Schrijf je hier in om deel te nemen.

Partners

Programma

dinsdag 13 juni 2023

09:45 - 10:00 Onthaal
10:00 - 10:15 Voorwoord VOV en EdTech Station
10:15 - 11:00 Sessie 1: Christophe Benoit
11:00 - 11:45 Sessie 2: Jorim Rademaker
12:00 - 13:00 Lunch- en netwerkpauze
13:00 - 13:45 Sessie 3: Stefaan De Corte
13:45 - 14:30 Sessie 4: Tiffany Motton en Marijn Goossens
14:30 - 15:00 Koffiepauze
15:00 - 15:45 Sessie 5: Lode Lauwaert
15:45 - 16:00 Afsluiting

Praktische info

Locatie Kortrijk
Adres Hangar K
Nelson Mandelaplein 2
8500 Kortrijk
Kostprijs
 • Gratis voor VOV-leden
 • € 250 excl. BTW voor niet-leden: stuur een mailtje (met facturatiegegevens) naar info@vov.be en we maken je inschrijving in orde.
 • Leden van VOCAP betalen € 125 excl. BTW (gelieve voor inschrijving te mailen naar info@vov.be). 

Bij inschrijving rekenen we natuurlijk op je aanwezigheid. Kan je er toch niet bij zijn, graag een seintje vóór donderdag 8 juni (12u).

Annuleer je later, dan ben je (als niet-lid en lid) het bedrag van €250 verschuldigd.

Type Open voor iedereen

Coördinatoren