VOV-Pitstop oktober: How to Lead for L&D vrijdag

VOV-Activiteiten VOV-Pitstops
30 10
Koppen Vrijdag

De dag start met een wetenschappelijke keynote door professor Sven De Weerdt (UHasselt) 

De roep om werken en leren te integreren klinkt al meer dan 30 jaren lang door en wordt alsmaar belangrijker in een complexe wereld waarin wendbaarheid onafwendbaar noodzaak wordt. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het tot stand brengen van – dikwijls emergente, collectieve, in het werk zelf ingebouwde – leerpraktijken die de kwaliteit van het werk bevorderen. In deze keynote gaan we in op vragen zoals: Waaruit bestaan deze “levensnoodzakelijke” leerpraktijken?  Wat kunnen leidinggevenden doen om die tot stand te brengen?  Welke rol kan L&D spelen om hen hierin te ondersteunen?

Vervolgens brengen volgende leidinggevenden hun visie op leren in hun organisatie:

Jana Bervoets en Corneel Van Gorp zijn resp. leidinggevende en HR Business Partner bij Nike ELC. Medewerkers bij Nike worden verwacht zich drie doelstellingen eigen te maken: 1) grow yourself; 2) grow together en 3) grow the business. Om de eerste twee pijlers te ontwikkelen werd - geïnspireerd door the one and only Simon Sinek - het traject Find Your Why opgezet. Het idee: leidinggevenden kunnen hun team het best ondersteunen vanuit zelfbewustzijn, als ze sterk staan in hun rol en hun purpose. Sinek gaf een training aan het business team, enthousiaste leidinggevenden werden geupskilled door het Sinek-team en zij rolden het programma vervolgens uit. Jana en Corneel zijn trekkers in dit traject en delen graag hun ervaringen met jullie.   

Pascal Van Loo is directeur Personeel & Organisatie bij SYNTRA Vlaanderen en auteur van het boek Het Ronde Vierkant (2020). In deze sessie toont hij het L&D beleid van een organisatie in turbulentie vanuit zijn rol als leiding gevende en directielid. Ondanks de ontmanteling van dit overheidsagentschap, een politieke beslissing, blijven we volop inzetten op leren. De ambitie van onze directie is immers een lerende organisatie te bouwen. Daarin zijn we ver gevorderd en nemen we deze know how nu mee als bruidschat naar de 3 andere organisaties waar onze mensen en expertise verder zullen leven. Het betekende wel een omgooien van onze budgetcriteria om iemand op opleiding te laten gaan. Een verhaal met een concrete hybride aanpak: zowel bottom-up L&D beleid als top down keuzes om in te zetten op leren en ontwikkelen.

“Leiderschap in veranderlijke tijden en het belang van leren voor een veerkrachtige organisatie"

Als een pandemie onze wereld op z'n grondvesten doet daveren, dan is die situatie voor iedereen nieuw, ook voor leiders. Als we geen relevante ervaring of expertise hebben, krijg je snel een overweldigend gevoel van kwetsbaarheid, onzekerheid en angst. Maar als we durven opstaan en open staan om te leren worden we veerkrachtig. Ik wil met jullie enkele ervaringen delen over de voorbije 6 maanden, hoe ik als leider ben omgesprongen met de situatie en hoe ik heb getracht veerkracht in de organisatie te brengen (met vallen en opstaan).

Tinne Lommelen is doctor international business en was directeur van de School of Expert Education (SEE) aan UHasselt. In 2016 maakte ze de overstap naar VDAB, waar ze nu provinciaal directeur is. “Van een omgeving met vooral mensen met veel kansen, kwam ik terecht in die andere wereld: een omgeving waar mensen kansen zoeken en voor wie het leven veel minder meezit. Eén op drie van de Limburgse werklozen zijn meer dan twee jaar werkloos. Het zijn vaak mensen die wel willen, maar om verschillende redenen niet kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze bepaalde sociale of digitale vaardigheden missen." Tinne legt uit waarom ze L&D binnen bedrijven zo belangrijk vindt en wat bedrijven kunnen doen om zoveel mogelijk talent te benutten. 

Na twee paralelle sessies, komen we terug voor een panelgesprek met deze vier sprekers.

Programma

vrijdag 30 oktober 2020

09:15 - 09:30 Onthaal
09:30 - 09:35 Welkom door VOV
09:35 - 10:20 Openingskeynote
10:20 - 10:35 Pauze
10:35 - 11:05 Breakout rooms 1: Jana Bervoets & Corneel Van Gorp (Nike) en Pascal Van Loo (Syntra)
11:10 - 11:40 Breakout Rooms 2: Ellen Geens (ChangeLab) en Tinne Lommelen (VDAB)
11:45 - 12:15 Panelgesprek met alle sprekers
12:15 - 12:30 Dagafsluiting VOV

Praktische info

Locatie Online
Adres Online via Zoom

Kostprijs

Deze dag is onderdeel van de Pitstop op 29 en 30 oktober.

€ Gratis voor VOV-leden

€ 250 voor niet leden voor beide dagen, € 175 voor een dag. Stuur een mailtje naar info@vov.be (met facturatiegegevens), en we maken je deelname in orde

Prijzen zijn excl. btw

Type Open voor iedereen
Extra informatie

Wil je nog deelneme aan dit deel van de Pitstop? Stuur ons een mailtje, en we schrijven je in.


Deze Pitstop is opgedeeld in twe delen, het andere deel vindt plaats 29 oktober in de namiddag. Na inschrijving ontvang je de week zelf een link naar de Zoomruimte waar de Pitstop plaatsvindt. Dan vragen we je ook welke sessies je wilt volgen.

Coördinatoren