VOV-Pitstop september: How to use technology in L&D?

VOV-Activiteiten VOV-Pitstops
17 09
Pitstop

We starten deze dag met een keynote van Marieke Pieters (onderzoeksgroep ITEC van KULeuven). Zij doet onderzoek naar 'leerwinst' door technologie in het secundair onderwijs. Pieters deelt met ons welke principes voor succesvol afstandonderwijs wetenschappelijk onderbouwd zijn en geeft haar visie op welke facetten van online leren we waarschijnlijk meenemen naar postcorona en welke niet. Geert Nijs (KBC) toetst via vragen af in hoeverre deze conclusies ook gelden voor corporate learning.

L&D experimenteert

Verschillende L&D-professionals laten vervolgens op deze Pitstop zien waar ze de afgelopen maanden mee hebben geexperimenteerd. 

“Curation is using your expertise in a field to gather great content around a specific theme and present that content in a way that will educate others.” (Stephanie Hatch Leishman)

Een groot deel van onze tijd gaat naar het zoeken naar informatie op internet. Bijhouden welke relevante onderzoeken verschijnen, onze favoriete bloggers volgen... Content curating, om het hip te zeggen. Karen Philips van Arboth gebruikt de tool Feedly als steun bij deze tijdrovende taak: "In zijn meest rudimentaire vorm welteverstaan, zonder toeters en bellen." Content curation gaat om zoeken, reflecteren en delen. Karen legt ons tijdens deze Pitstop uit hoe je aan de slag gaat met Feedly, maar ook welke impact het heeft op haar werkende leven.

"En toen moesten we digitaal!" Kirsten Vanhoornissen van FOD Financien laat zien hoe zij als Teamchef Transversale Opleidingen aan de slag is gegaan met elearning. "Als Academie organiseerden we al snel zelf een aantal interactieve sessies om onze opleiders te ondersteunen. Daarin toonden we de verschillende tools en wat je bijvoorbeeld al kan doen met Powerpoint, Microsoft forms of Wooclap. We hadden al wel een Yammer-platform waar we een netwerk van de opleiders onderhielden. Daar posten we nu vooral over het digitale in plaats van over het klassikale: hoe kan je een online sessie interactief maken, welke opleidingen zijn er, interessante filmpjes. Heel recent ontwikkelden we ook een Onenote voor onze technische opleiders met alle info over ‘blended learning’." FOD Financien heeft al snel gekozen om deze digitalisering structureel te maken. 

Een nieuw fenomeen in onze leven sinds corona: leren via webinars. The Tipping Point integreerde verschillende digitale tools om de feedbackcultuur van Telenet een serieuze boost te geven. Managing Director Tom Nijsmans: “Verschillende soorten webinars stonden centraal in de aanpak, maar vooral de korte leerimpulsen vòòr de sessies en de technische details zoals de ‘waiting rooms' hebben voor het succes gezorgd." In een halfuur vertellen Tom Nijsmans en Pieter Verhaert hoe ze via betaalbare digitale (content) tools dit traject hebben geüpgraded en welke meerwaarde dit aan hun uitdaging op het vlak van een feedbackcultuur creëren heeft gegeven.

Anne Vancoillie van Flexso maakt twee podcasts: 1)HR at Flexso for People: "Dit is een combinatie van high level kennisdeling en marketing en is eerder extern gericht naar klanten van Flexso for People. Hij wordt echter intern ook beluisterd." en 2) Klaar voor HR: "Een privé podcast die ik opstarte met een vriendin puur gericht op kennisdeling om wetenschap en praktijk rond HR dichter bij elkaar te brengen." Anne onthult wat haar heeft gemotiveerd om podcasts te maken en hoe dat is verlopen. Over welk onderwerp zie jij jezelf binnen je bedrijf of extern een podcast geven? Wat houdt je tegen?

Ook het team van VOV zal uit de doeken doen welke tools ze hebben ontdekt en wat ze over (het gebruik van) technologie hebben geleerd sinds de coronacrisis. Hoe gaat het bijvoorbeeld met onze chatbot..?

L&D discussieert

Zooms, Webex, Teams: de meesten van ons hebben heel wat online conferencing tools gebruikt. Welke verkies jij? De grootste voorstanders nemen het tegen elkaar op in een debat. Bedankt om ons nu al te laten weten hoe jij hierover denkt.

L&D gaat structureel aan de slag met digitalisering

Het afsluitend woord is aan Bart Van Roey, initiatiefnemer en auteur van het onlangs gepubliceerde boek 'Voorbij het nieuwe werken'. Van Roey presenteert in dit boek een framework om als organisatie structureel aan de slag te gaan met tools, dat hij tijdens deze Pitstop zal toelichten.

Op dezelfde dag gaat er een Book & Breakfast door over het boek 'Zinvol Digitaliseren' door Peter Snoeckx.

Dit event gaat online door via Zoom op 17 september (namiddag) en 18 september (voormiddag)


Partners

Programma

donderdag 17 september 2020

13:15 - 13:30 Onthaal
13:30 - 13:40 Welkom door VOV
13:40 - 14:40 Keynote Marieke Pieters: 'Lessen uit gebruik van technologie in het onderwijs tijdens corona'
14:45 - 15:05 Karen Philips over Feedly
15:10 - 15:30 Kirsten Vanhoornissen over e-learning bij FOD Financien
15:40 - 16:10 Tom Nijsmans en Pieter Verhaert over tooling voor feedback terwijl u wacht
16:10 - 16:40 Anne Vancoillie over het maken van een podcast
16:40 - 16:45 Dagafsluiting VOV

vrijdag 18 september 2020

09:15 - 09:30 Onthaal
09:30 - 09:40 Welkom door VOV met terugblik naar donderdag
09:40 - 10:00 Technologie bij VOV: hoe kijken we terug en blikken we vooruit op onze werking?
10:00 - 10:40 Battle of the Online Conferencing Tools
10:50 - 11:15 LMS/ LXP: hoe een keuze maken?
11:20 - 12:05 Bart Van Roey over een framework van aanpak rond tools
12:05 - 12:15 Dagafsluiting VOV

Praktische info

Locatie Online
Adres Online

Kostprijs

Wil je je nog inschrijven voor dit event? Stuur een mailtje naar info@vov.be


€ Gratis voor VOV-leden

€ 250 voor niet leden: stuur een mailtje (met facturatiegegevens) naar info@vov.be en we maken je inschrijving in orde.

Leden van PMClub en VOCAP betalen 125€ (gelieve voor inschrijving te mailen naar info@vov.be). 

Bij inschrijving rekenen we natuurlijk op je aanwezigheid.

Kan je er toch niet bij zijn, graag een seintje vóór maandag 14 september (12u).

Annuleer je later, dan ben je (als niet-lid en lid) het bedrag van €250 verschuldigd.

Type Open voor iedereen
Extra informatie

Dit event gaat online door via Zoom op 17 september (namiddag) en 18 september (voormiddag). Na inschrijving ontvang je de deelnamelink in de week van het event in je mailbox.

Je mag ook gerust enkele sessies volgen - dat gaat online gemakkelijk.

Coördinatoren