Charis Libotton
Bestuurder en drijvende kracht (Knowledge On the Spot)
Knowledge On the Spot
Je kent me waarschijnlijk als de bestuurder van en als drijvende kracht achter Knowledge On the Spot, waar ik, samen met mijn collega's effectieve evidencebased leertrajecten voor medewerkers, teams en hun leidinggevenden uitwerk en begeleid.
Spots of Knowledge – Psychologie van verandering
Daarnaast ondersteun ik ook communicatie-, hr- en opleidingsverantwoordelijken.
Voor hen geef ik via Spots of Knowledge lezingen, inspiratiesessies en gepersonaliseerd evidencebased advies over effectief leren en veranderen.
Hr-woordenboek
Enkele maanden geleden schreef ik om deze activiteiten te ondersteunen het Hr-woordenboek. 50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden. De aanleiding van dit boek?
Begrippen zoals organisatorisch leren, psychologische veiligheid en een feedbackomgeving worden op verschillende plaatsen anders ingevuld waardoor het soms lijkt alsof we het over andere dingen hebben. Dat was ook de aanleiding voor dit boek. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het belangrijk is een begrip goed te snappen alvorens verdere stappen te zetten.
(Er lagen immers meer dan 300 uitgewerkte fiches klaar van wetenschappelijke begrippen. Ze vormen de basis van onze opleidingen. Via dit boek kon ik er al 50 delen met iedereen.)
Kritisch
Al van bij de start van mijn trainersloopbaan, ondertussen 30 jaar geleden (yep ;)), was deze kritische houding erg aanwezig. Ik bleek een natuurlijke afkeer te hebben van ‘fads and fashions’ en een voorzichtige voorkeur voor ‘classics’ of bewezen zaken.
Dat maakte dat ik aannames onderzocht, dat ik voorzichtig was met populaire modellen, dat ik niet geneigd was andere trainers zomaar te volgen, dat ik altijd wilde weten wat aan de basis lag van uitspraken en zelf opzocht wat geweten was over zaken zoals feedback, leiderschap, ...
De quote die ik op dat moment wel iets vond hebben, was ‘Keep an open mind, but not so open that your brains fall out‘… tenminste… tot ik dit artikel las, dat deed me beslissen geen quotes van anderen meer te gebruiken als het niet zo duidelijk is van wie de uitspraak is ;).
Het gaat om mensen
Die kritische houding zorgde er ook voor dat ik na één jaar opleidingen geven, in mijn vrije tijd opnieuw ben gaan studeren en een master arbeids- en organisatiepsychologie haalde.
Organisaties bestaan uit mensen die in een structuur samenwerken rond een visie, doelen bereiken, daartoe leiderschap opnemen, taken en opdrachten doen, en deze organisaties hebben inderdaad uitdagingen. Veranderingen zijn misschien nodig ook al is de richting daarvan niet altijd zo duidelijk. Er zijn vaak onvoldoende middelen om taken op te nemen en noodzakelijke competenties zijn niet altijd aanwezig.
Het zijn de mensen die voor duidelijkheid zorgen, het anders aanpakken, harder of efficiënter werken, hun emoties reguleren,… en nieuwe dingen leren.
Verschillen respecteren
Belangrijk om deze mensen dan ook vanuit hun eigenheid te behandelen en rekening te houden met hun gereedheid, hun werkbelasting, hun motivatie, hun eigen verwachtingen, hun voorkennis, hun startpositie, hun eigen prioriteiten,… en vanuit de individuele startposities te vertrekken om keuzes te maken die haalbaar zijn voor hen… niet in een ideale maar in hun huidige context.
Evidencebased hrm
Er bestaat immers geen one-fits-all als je met mensen werkt. Dat maakt dat ik me erg comfortabel voel bij een evidencebased manier van werken.
Evidence-based hrm benadrukt het belang van het telkens opnieuw verzamelen en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen, niet enkel wetenschappelijke informatie, maar ook info van ons als trainer-consultant, info die uit de organisatie en info die van de betrokkenen komt.
De beste personeelsbeslissingen worden immers gemaakt wanneer er verschillende bronnen op systematische basis naast elkaar worden gelegd (Rousseau & Barends, 2011).
Door deze houding en deze manier van werken ben ik er trots op dat ik samen met mijn collega’s van Knowledge On the Spot de meest respectvolle, kwalitatieve, effectieve opleidings-organisatie voor opleidings-(maat-)trajecten heb ‘gebouwd’ in Vlaanderen (rapport Poolstok).
Kennisdelen
Om al het werk dat hier achter zit ook te delen met anderen, is Spots Of Knowledge ontstaan. Zodat wij ook andere partijen kunnen helpen op een evidencebased manier kwalitatieve leer- en gedragsveranderingstrajecten vorm te geven en te begeleiden. (Ps: Er volgt hierover een tweede boek.)
… ook voor VOV
Ik zou het dan ook erg fijn vinden om ook voor VOV mijn kennis en ervaring te delen, de juiste vragen te stellen, als klankbord te fungeren - zonder te dogmatisch te zijn - om zo ook het VOV-bestuur te helpen in hun denkproces bij het bepalen en uitvoeren van het VOV-beleid.