99 Problemen en L&D is er daar (g)een van - Mathias Vermeulen

19 mei 2021 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

“Tell me more, tell me more, was it love at first sight?” - Grease

Auteur: Vicky Monsieurs

Net als bij Mathias Vermeulen was L&D niet mijn eerste carrièrekeuze.  Toen ik Maatschappelijk Werk studeerde (ergens in de vorige eeuw) moest ik een specialisatie kiezen en koos ik vooral NIET voor de optie ‘Personeelswerk’, want dat betekende volgens mij vooral iets met salarisadministratie en vakbonden… Dat ik mijn thesis uiteindelijk schreef vanop de educatieve dienst van het MuHKA was misschien toch een sterker omen dan ik toen doorhad. Affijn, zo’n 25 jaar later, waarvan 20 jaar als L&D-er, lijk ik dan toch gehoor gegeven te hebben aan (1 van) mijn roeping(en).

De uitermate leuke “Book&Breakfast” van VOV waarop Mathias zijn boek voorstelde beloofde alvast veel goeds. Toen ik alle positieve reacties op LinkedIn zag op “99 problemen en L&D is er daar (g)een van”, werden de verwachtingen bij mij extreem hoog. Ik moet toegeven: ik ben niet teleurgesteld!

Ik ben fan om twee redenen. Allereerst: de inhoud. De eerste hoofstukken zijn heerlijk herkenbaar voor iedere L&D-er die kritisch in ‘ons’ werkveld staat en Matthias haalt situaties waarmee je geconfronteerd wordt in de samenwerking met je ‘stakeholders’. Vervolgens worden denkfouten, wetenschap, frameworks en modellen besproken waarbij de auteurs eigen mening duidelijk wordt maar hij tevens uitnodigt om vooral zelf conclusies te trekken. De laatste hoofdstukken bevatten bakken vol praktische informatie, leuke lijstjes en ideeën die mij  - als ervaren vakvrouw van middelbare leeftijd – heel veel inspiratie en nog veel meer goesting gaven om mijn eigen ontwikkeling nog actiever op te nemen.   

Tweede reden voor mijn enthousiasme is de vorm: 13 hoofdstukken met 99 problemen: korte column-achtige teksten die lekker weglezen en uitnodigen om ‘efkes rap wat te lezen’. Je kan gerust ook zelf bepalen in welke volgorde je de hoofdstukken doorneemt, zodat je – zoals goed L&D voorschrijft – kan lezen wat op dat moment voor jou boeiend en zinvol is. Neem van mij aan dat Mathias’ schrijfstijl en humor maken dat vanzelf langer doorleest dan gepland!

Conclusie: ik heb 99 saaie boeken en dat van Matthias is er geen van! En omdat ik weet dat de auteur ook van de betere muziek houdt, deze aangepast songtekst van Journey: “Don’t stop L&D-in’!"

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten