Als de raket niet opgaat - Stijn Ronsse

10 augustus 2021 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Wil je aan de slag gaan met innovatie binnen je organisatie, ben je reeds bezig met innovatie en wil je niet tegen een aantal zaken aanlopen waar je mogelijks tegenaan zou kunnen lopen of wordt je geconfronteerd met bepaalde uitdagingen op vlak van vernieuwing? Hou dan rekening met de 12 valkuilen van innovatie! Je vindt ze in het boek “Als de raket niet opgaat” van Stijn Ronsse.

Auteur: Kirsten Vanhoomissen

Een raket als metafoor, een typisch beeld voor innovatie. Toch merk je onmiddellijk dat er wat mis kan gaan, want van de raket op de cover kan je niet zeggen dat die een succesvolle lancering achter de rug heeft 😉 Ik vermoed dat de auteur voor het schrijven van de inleiding in een raket zat die terug naar de aarde kwam, want hij zette ons onmiddellijk met onze beide voeten op de grond wat de raketmetafoor betreft en kwam met een realistischere versie op de proppen 😉

Als ik één groot pluspunt moet opnoemen van het boek, dan is het wel structuur. Aan het begin van het boek wordt toegelicht dat elke valkuil een symbool krijgt en dat die valkuilen ingedeeld worden in vijf delen. De symbolen worden telkens opnieuw gebruikt in het boek. Top, want op die manier, heb je onmiddellijk een visueel anker dat zich in je hoofd plant. Elk hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd: een pagina die de valkuil aangeeft en drie vragen die bij dat hoofdstuk passen, vervolgens wordt het hoofdstuk uitgediept en aan het einde van het hoofdstuk worden de drie vragen vervangen door drie antwoorden. Een beetje zoals Piet Huysentruyt en de “Wat hebben we vandaag geleerd?” 😊 Je vindt op het einde dan nog eens een uitleidende reflectie terug met daarin de tien lessen die de auteur ons wil meegeven.

Ook qua vormgeving kan ik het boek wel smaken. De meeste afbeeldingen (veelal grafieken of modellen) in het boek zijn ontworpen door de auteur met telkens de referenties bij als hij zijn mosterd elders haalde. Doordat dit geen klakkeloos overgenomen afbeeldingen zijn, zijn ze uitgewerkt in de stijl van het boek en dus de perfecte aanvulling van het geschreven materiaal. Zacht kleurgebruik en schematische voorstelling staat centraal in de afbeeldingen.

Een vlotte en begrijpbare schrijfstijl met veel waardevolle informatie voor de doelgroep van het boek. Maar ook ik, de nieuwsgierige teamchef met weinig zin om ter plaatse te blijven trappelen, kan aan de slag met het boek om binnen mijn team met innovatie te starten. Wat ik vooral wil doen nu ik het boek gelezen heb, is het nogmaals lezen. Met een leeg blad naast mij om er een mindmap van te maken zodat de concepten blijven hangen. Want dit is geen boek dat je leest en nadien kan navertellen. Het vergt wel wat concentratie en teruggrijpen naar de inhoud om deze meester te worden. Het is ook effectief een boek dat je er kan bijnemen op het moment dat je met innovatie aan de slag wil gaan en er een checklist van maken om niet in deze valkuilen te trappen.

Wat mij ook bijgebleven is, is dat aan het einde van hoofdstuk 12 de vraag kwam: “Zal de raket opgaan?” En dat het antwoord op die vraag was: “Het hoeven niet allemaal raketten te zijn, het mag al eens over een ander voertuig gaan, als de motor maar aanslaat, goed marcheert en vooruitgaat”. Dat vind ik, in een boek over innovatie, toch een zeer mooie boodschap. Innovatie is belangrijk in deze steeds veranderende maatschappij, maar innovatie is niet gelijk aan iets volledig nieuws uitvinden. We kunnen namelijk heel veel leren door onze ogen en oren goed open te houden en ons netwerk te gebruiken om te gaan innoveren binnen onze eigen context. En dat brengt mij op dit mooie voorbeeld van een collega uit mijn team die bij VOV deelnam aan Book & Breakfast en voorstelde om binnen ons team een boekenclub “Coffee, books & morning looks” op te starten. Voor mij was het duidelijk waar zij haar inspiratie had gehaald, maar voor de andere collega’s was het een innovatief idee 😉

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten