'Onbeperkt Verlof' van Tom Herrijgers: ​De bedrijfsbiografie om tijdens je beperkt verlof te lezen

5 juli 2021 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Toen ik de envelop van VOV opende, dacht ik even dat er een vergissing was gebeurd en dat men mij een pamflet had toegestuurd van een bekende politieke partij (zo eentje van het genre politiek waarvan ik persoonlijk geen fan ben). Maar goed, ‘never judge a book by its cover’ en twee weekends later kan ik alleen maar toegeven dat ik het boek met veel plezier gelezen heb. Ik ben heel erg fan van biografieën en de manier waarop Herrijgers zijn professionele leven beschrijft is boeiend, pakkend en eerlijk. Meer is er niet nodig om mij mee te nemen in een goed verhaal.

Auteur: Vicky Monsieurs

Het was een beetje een uitdagende start. Op pagina 11 poneert de auteur de stelling dat ‘werken in de ratrace’ tegenwoordig de norm is. Persoonlijk denk ik dat die visie al wat achterhaald is, want de laatste jaren (en zeker bij de laatste generations ‘op welke letter zitten we nu’) merk ik om mij heen toch veel meer de bewuste zoektocht naar een beter gebalanceerd leven. Een paar pagina’s later spreekt Herrijgers over die belangrijke ‘soft skills’, een woordkeuze waar ik nog steeds kriebels van krijg want we weten allemaal hoe hard het is om (zeker) managers die cruciale ‘power skills’ aan te leren.

Waar ik me wel weer helemaal in kan vinden is de oefening met de groene en rode post-its, het ‘wij’-denken in plaats van de ‘ik-benadering’ en de insteek om tijdsregistratie niet langer als controlemiddel maar als coachingtool te gebruiken.

De auteur beschrijft uitgebreid hoe hij als beginnend ondernemer zijn eerste stappen gezet heeft en waar hij nu staat, als CEO/leider van een succesvolle marketingonderneming. Het concept van de zelfsturende organisatie is uiteraard niet nieuw, maar het is interessant om te lezen hoe een Belgische ondernemer hiermee aan de slag is, met alle voor- en tegenspoed die hij onderweg tegenkomt.

De titel is – zoals je van een marketingman mag verwachten – een lekkere binnenkomer, maar Herrijgers’ verhaal gaat over zoveel meer dan de gimmick van het onbeperkt verlof. Het draait om alles wat succesvol en duurzaam ondernemen mogelijk maakt: een duidelijke purpose, een cultuur waarin medewerkers het beste van zichzelf kunnen, mogen en willen geven en een CEO die op papier de grote baas is, maar op de vloer de transparante, coachende en – bovenal – de vertrouwende leider is.

De leuke leeslijst aan het einde van het boek bevat een heerlijke selectie die uitnodigt tot nog meer lezen… Het liefst deze zomer in een hangmat, op een coronavrij vakantieoord, ver van die ratrace.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten