Boekrecensie 'Leaving a legacy': no geitenwollensokken required!

29 juni 2020 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Toen ik twee jaar geleden mijn bedrijf opstartte was dit uiteraard om mijn eigen ei kwijt te kunnen maar daarnaast moet het een inspiratiebron zijn voor mijn – toen 18-jarige – petekind.  Ik wilde dat ze besefte dat je altijd een nieuw hoofdstuk kan beginnen en dat je grotendeels zelf je eigen toekomst (en die van wereld) in handen hebt. 

 

Auteur: Vicky Monsieurs

Allicht hebben de gebeurtenissen van de voorbije maanden ook velen doen nadenken over hoe ze betekenis kunnen geven aan hun eigen leven, en dat van anderen.  

Het boek van Kaat Peeters en Omar Mohout kon dan ook niet op een groter ‘tipping point’ gepubliceerd worden.

Ik had graag deze recensie geopend met “Be the change you want to see in this world”, maar dit citaat kom je al meteen op pagina 18 tegen in het boek. Deze oproep om je bewust te zijn van de rol die zowel jij als organisaties hierbij kunnen spelen vormt de rode draad in Peeters’ verhaal.

Het is een dun boekje maar het is ééntje met impact: de theorie wordt afgewisseld met reflectievragen en er staan voldoende praktijkvoorbeelden in die maken dat je eens te meer bevestigd wordt in het feit dat het kán! Geen zweverig, hippieverhaal over hoe de wereld moet veranderen, maar een werkboek waarin je tijdens de intro al uitgenodigd wordt om aan de slag te gaan! 

Het boek start met de definitie van impact is en hoe je de juiste impact kan maken met je organisatie. De volgende stap is bepalen hoe je die impact op de juiste schaal kan uitrollen, waarbij optimaliseren in plaats van maximaliseren voorop staat. Voldoende aandacht voor samenwerking én de financiële kant maken dat je doordacht aan je nalatenschap kan werken.

Leaving a legacy” is hét boek voor de meerwaardezoeker, voor ondernemers en organisaties die hun sociale impact willen vergroten en dit op een duurzame manier willen bereiken. Het heeft mijn verlangen naar een andere, betere wereld in ieder geval vergroot en ik ben meteen met het bijgevoegde werkblad aan de slag gegaan.

En oh ja, dat petekind?  Zij studeert ondertussen pedagogische wetenschappen (hoe kan het ook anders met een moeder die voor de klas staat en een L&D-meter) omdat ze graag wil werken met kinderen om hun meer kansen in het leven te geven. De legacy-cirkel is rond!

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten