VOV bezocht de boeklancering 'Voorbij Het Nieuwe Werken - een dialoogboek'

26 juni 2020 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Gisteren werd het boek Voorbij Het Nieuwe Werken – een dialoogboek door het collectief #futureofworkBE online én feestelijk gelanceerd. Een werk van ‘radicale co-creatie’ dat viereneenhalf jaar in beslag nam.

Uitgever Liesbeth Declerq van die Keure: “Ik had tegen het einde van het proces toch wel mijn twijfels bij de titel. Kunnen we dat werken nog altijd ‘nieuw’ noemen? Wel, de afgelopen maanden hebben getoond dat dat kan. Mensen hebben hun ogen geopend voor de mogelijkheden én zitten nog altijd met veel vragen. Dus dit boek had op geen beter moment kunnen verschijnen.”

Het Nieuwe Werken met minder burnouts

Het Nieuwe Werken bestaat inderdaad al lang als begrip met hoofdletters en al. Een definitie die we van het internet plukten: “Bij Het Nieuwe Werken (HNW) gaat het om het flexibiliseren van het werk naar tijd en plaats, waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT-oplossingen voor onderlinge communicatie en samenwerking. Daarvoor is nodig een visie op een betere inrichting en bestuur van kenniswerk, door vernieuwing van:

  • mentaliteit kenniswerker en manager
  • managementstijl
  • organisatiestructuur en cultuur
  • fysieke werkplekken”

Initiatiefnemer Bart Van Roey heeft een duidelijke missie: “Laten zien hoe je Het Nieuwe Werken kunt invoeren met minder burnouts in plaats van meer.”

Twee keer een verrassende (?) rode draad

Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken, die worden behandeld door vijf verschillende auteurs. ‘Tools’ door Van Roey, ‘People’ door Annelies Boelaert, ‘Process’ door Carla Godts, ‘Bricks’ door Gerd Steegmans en ‘Remote’ door Viviane Kock. Inge Van Wegens schreef een introductie.

Dit boek vertelt via de verschillende auteurs en diverse cases (bij De Onafhankelijke Ziekenfondsen, EASI, Port of Antwerp, Axa verzekeringen, Getronics en VAC Gent) Belgische verhalen over Het Nieuwe Werken. Rode draad hierin volgens Van Roey: “Sterke, boeiende vrouwen. Die mogelijkheden zagen en erin gesprongen zijn.”

Heel mooi. Maar – als we zo vrij mogen zijn - wij zien nóg een rode draad, namelijk de VOV-Beurs! Declerq: “Bart sprak mij op de VOV-Beurs in 2015 voor het eerst aan met zijn idee voor dit boek.” Gerd Steegmans getuigt vervolgens hoe de laatste VOV-Beurs, toen ze voor het eerst als collectief naar buiten kwamen om het boek voor te stellen, een boost van inspiratie gaf om het project tot een geslaagd einde te brengen.

Dus, iedereen met een boekenplan of nood aan inspiratie en verbondenheid bij het schrijven, u weet waarheen! Tegen 2021 moet het ons lukken om op een veilige manier een sprankelende beurs neer te zetten.

“Leren je te ontspannen is dé nieuwe skill”

Tijdens deze presentatie liet presentatrice Suyin Aerts (Kanaal-Z) alle auteurs aan het woord. Van iedereen noteerden we enkele soundbites:

“We hebben de afgelopen tijd moeten leren omgaan met een andere omgeving, waarin rekening houden met anderen, vertrouwen, work life balance en welzijn allemaal heel belangrijk waren," aldus Viviane Kock: "Je leren te ontspannen is dé nieuwe skill!”

In een poll tijdens de presentatie gaf tweederde van de mensen aan de thuisomgeving meer ondersteunend te vinden voor het werk dan het kantoor. Steegmans: “Onderzoek naar performantie bevestigt die cijfers. Dat betekent echter nog altijd dat een derde thuis geen volwaardige werkplek heeft. Daarbij is teveel thuiswerken niet goed voor de sociale cohesie. De nieuwe werkplek moet ervoor zorgen dat mensen aangenaam, creatief en veilig kunnen samenwerken.”  

Carla Godts: “Neem de processen vanaf het begin mee in uw Het Nieuwe Werken project! Stilstaan bij ‘welke processen hanteren we nu en waar gaan we naartoe’ kan zoveel opleveren.”

“Alles weten is passé”

Bart Van Roey breekt een lans voor tools, omdat die echt wel veel mogelijk maken. “Maar een tool zonder begeleiding leidt tot het ‘empty disco syndrome’,“ klinkt het in de chat: “Een mooie dansvloer maar niemand danst.” “Sharepoint als ghost town,” weet ook Van Roey.

Inge Van Wegens heeft geen angst voor nieuwe technologie en wil haar nieuwsgierigheid graag overbrengen op anderen: “Laat je niet verlammen door angst, ga op zoek naar communities die relevant zijn voor jou en durf je kwetsbaar op te stellen. Alles weten is sowieso passé.”

Annelies Boelaert concludeert: “Covid-19 heeft de bouwstenen van Het Nieuwe Werken in een onvoorziene versnelling tot bij werknemers gebracht. Ineens moest er vertrouwen, duidelijke afspraken en aandacht voor welzijn zijn. Er werd oprecht gevraagd: ‘Hoe is het eigenlijk?’”

Ja, hoe is het eigenlijk?

Hier is het goed, lekker warm en in blijde verwachting van het boek. Deze is te bestellen via die Keure. Ondertussen kun je je ook aansluiten bij de digitale #futureofworkBE community.

Fijn weekend!

Deel deze post
Labels
Aanmelden om een reactie achter te laten