Bring Yourself To Work - Timmie de Pooter

30 maart 2022 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Leiderschapslessen van een lotgenoot: een moedig verhaal vanop de vloer. Leiding geven; het is (g)een talent, het is een vak. Zelf ben ik meer dan 20 jaar leidinggevende en er waren momenten dat ik twijfelde of ik wel de competentie en/of de goesting had om een team aan te sturen.

Auteur: Vicky Monsieurs

Voor iemand die al jarenlang leiderschapsontwikkeling faciliteert (en daarnaast wel eens een managementboek leest) brengt het boek weinig nieuwe modellen of theorieën. Wat het boek de moeite waard maakt is het persoonlijk verhaal dat Timmie de Pooter heel open en heel kwetsbaar vertelt.  Een burn-out was de aanleiding (of de extra stimulans) om heel bewust naar zichzelf te kijken. Hier ligt meteen de meteen de meest krachtige boodschap van het boek: als leidinggevende is zelfreflectie niet ‘een goed idee’ maar een cruciale voorwaarde om voor jezelf en de mensen in jouw team te zorgen.

Het boek bestaat uit 8 korte, toegankelijke hoofdstukken waarin de lezer iedere keer een mix krijgt van theorie en praktijkvoorbeelden uit het eigen leven van de auteur. Ieder hoofdstuk bevat een tip en een uitnodiging om aan de hand van krachtige vragen aan zelfreflectie te doen. Persoonlijk ben ik erg fan van boeken die uitnodigen tot dit soort actie. Je kan immers veel lezen en nog veel meer vergeten, dus een boek waarmee je tijdens het lezen aan de slag kan maakt de lees- en leerervaring veel intenser (om de managementwoorden als ‘effectiever’ en ‘efficiënter’ maar even niet te gebruiken  ;)).

De focus ligt op de menselijke, interpersoonlijke kant van leiderschap en zal door sommigen misschien als te wollig of te soft ervaren worden, maar de L&D-professionals onder ons weten dat de ‘soft skills de hard skills zijn’. Leiders die duurzaam succes en authentieke relaties met hun medewerkers willen realiseren ontsnappen niet aan de noodzaak om connecties te realiseren: op de eerste plaats met zichzelf en daarna met hun team.

Als lezer is het goed te beseffen dat de modellen die de Pooter citeert uiteraard zijn subjectieve keuze zijn die in zijn verhaal passen en in zijn ervaringen als zinvol ervaren werden (wat hij trouwens ruiterlijk toegeeft in zijn slotwoord). 

Op de website van ‘de winkel van ons allemaal’ krijg je 61.291 boeken voorgeschoteld wanneer je zoekt naar ‘leiderschap’. Dit boek staat ook tussen de zoekresultaten en wat mij betreft moeten startende leidinggevenden niet verder zoeken.  Voorkomen is nog steeds beter dan genezen en ‘Bring yourself to work’ geeft je de inzichten en ervaringen die je hierbij kunnen helpen. 

Ik wil het boek echter ook aanraden aan meer ervaren leidinggevenden die het moeilijk hebben en die mogen beseffen dat ze niet de enigen zijn in zo’n situatie. 

LET WEL: het boek is enkel in het Engels beschikbaar.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten