De Roos van Leary – Interactiekunde voor professionals (Bert Van Dijk – Anne-Lies Hustings)

25 september 2023 in
De Roos van Leary – Interactiekunde voor professionals (Bert Van Dijk – Anne-Lies Hustings)
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

De Roos van Leary is het instrument waarmee je trefzeker interactie kunt beïnvloeden: conflicten oplossen, een te dominante of juist te teruggetrokken collega in beweging krijgen, mensen voor je ideeën winnen, gestagneerde samenwerking vlottrekken, het thuis gezellig houden en nog veel meer situaties waar je dagelijks tegenaan kunt lopen. De Roos is dan ook een van de basisinstrumenten voor (communicatie-)trainingen. Liesbeth Ponsaerts las het boek voor ons en pende haar bevindingen neer.


Auteur: Liesbeth Ponsaerts

Als je regelmatig trainingen volgt rond communicatie of leiderschap, ben je ongetwijfeld de Roos van Leary al tegengekomen. Vaak wordt er dan wat uitleg gegeven en wat oefeningen en dan op naar het volgende. Ik kwam de Roos al vele keren tegen in vaak vrij uiteenlopende opleidingen, maar echt goed leren kennen was er niet bij. Daarom was ik enthousiast om dit boek te lezen op vraag van VOV.

Het boek neemt je verder mee in het model en is geschreven voor professionals. Wil je echter gewoon je teen in het water dippen over de Roos van Leary dan is het boek Beïnvloed anderen, begin bij jezelf (ook geschreven door Bert Van Dijk, nvdr.) een betere start.

Terug naar dit boek.

Na een inleiding over Timothy Leary en het ontstaan van de Roos, duikt het boek in de theorie. Een volgend deel gaat over de praktische toepassingen (als trainer, docent, coach) om in het derde deel af te sluiten met de link naar andere modellen.

Laat ik beginnen met de conclusie: je leest het boek beter niet op vakantie en het liefst in één keer (de eerste keer). De auteurs hebben een zeer verdienstelijke poging gedaan om heel wat informatie over het model in een compact boek te krijgen. Toch merk ik tijdens het lezen dat het vaak te snel gaat, maar ik heb geen grote voorkennis van het model. Ik ben diverse keren terug gaan bladeren om de structuur terug te vinden. En eigenlijk zou een kaart met daarop het model handig zijn als bladlezer. De auteurs maakten veel gebruik van voorbeelden (korte dialoogjes, cases, …), ook bij het theoretische deel, wat interessant was om de toepasbaarheid te ondersteunen. Als professional zal je het boek na een eerste lezing zeker nog regelmatig in de hand nemen.  

De compactheid maakt dat in het theoretische hoofdstuk het verband tussen de lagen en de veiligheidsstrategieën niet duidelijk is. Beiden worden uitgelegd, maar wat nu het verband is, kan ik nog altijd niet vertellen. En dat is natuurlijk wel de bedoeling als je een boek over een model leest. Ik wil graag op het einde het model in mijn eigen woorden kunnen uitleggen. Ik merk wel de intentie van de auteurs om het zo compact mogelijk te verwoorden, maar mogelijks is dat dan een nadeel van een voordeel (namelijk geen encyclopedie schrijven).  

In het hoofdstuk over toepassingen komen diverse mogelijkheden aan bod en dat maakt dat als je trainer of coach bent, je heel snel het verband met jouw eigen praktijk kan leggen. Die toepassingen mochten voor mij zelfs nog meer uitgewerkt zijn. Hier zat zeker nog meer materiaal in. Misschien voor een vervolgboek ‘Toepassen van de Roos van Leary voor trainers en coaches’?

Er staan ook een aantal werkvormen in vermeld, wat ik persoonlijk zeer interessant vond en ook hier dacht ik ‘smaakt naar meer …’.

In het laatste hoofdstuk wordt de link gelegd met een heleboel andere modellen: RET, kernkwadranten, positieve psychologie, … Als trainer of coach een plus als je ook met die modellen werkt.

Zou ik het boek aanraden? Jazeker, aan trainers en coaches die zich willen verdiepen in de Roos, maar nog geen echte training errond hebben gevolgd. Als eerste verdieping en smaakmaker is dit boek een aanrader. Is het voldoende om er meteen mee aan de slag te gaan in een training of coaching? Neen, dan zou ik toch een gedegen opleiding aanraden. Maar dat is misschien ook de bedoeling van de auteurs 😉?

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten