Recensie: Homo Futuris - Tim Van Steendam

4 juli 2024 in
Recensie: Homo Futuris - Tim Van Steendam
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

Journalist, schrijver en ghostwriter Tim Van Steendam duikt in Homo Futuris in de wonderlijke techwereld van eigen bodem. Aan de hand van gesprekken met diverse belanghebbenden en concrete situaties vertelt hij hoe die elk van onze levens zal beïnvloeden. VOV-bestuurslid Mathias Vermeulen las het boek en pende voor ons zijn bevindingen neer.


Auteur: Mathias Vermeulen


Als L&D-professional ben ik altijd op zoek naar manieren om de impact van technologische vooruitgang te begrijpen en te integreren in mijn dagelijkse L&D-praktijk. Daarom trok 'Homo Futuris' van Tim Van Steendam meteen mijn aandacht. Het boek biedt immers een fascinerende inkijk in hoe technologie ons leven verandert en vooral ook de rol die Vlaanderen daarin speelt.


Technologie met een positieve benadering

Van Steendam benadert technologische vooruitgang met een redelijk optimistische blik. In plaats van te focussen op de mogelijke nadelen of gevaren, benadrukt hij de kansen die technologie biedt – in diverse vakgebieden. Hij stelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de toenemende invloed van technologie. Integendeel, als we deze innovaties op de juiste manier inzetten, kunnen ze ons leven aanzienlijk verbeteren. Deze positieve insteek is verfrissend en motiverend, zeker voor ons als L&D-professionals die voortdurend nadenken over hoe we leren en ontwikkelen kunnen optimaliseren. Ook in ons vakgebied moeten we meer vertrekken vanuit de mogelijkheden die technologie ons bieden.


Vlaanderen als technologische hub

Een bijzonder interessant aspect van het boek is de focus op Vlaanderen. Van Steendam toont aan dat onze regio een vooraanstaande rol speelt op het gebied van technologische innovatie. We denken altijd spontaan aan Silicon Valley, maar ook in België en vooral Vlaanderen doen we ook best wel coole zaken. Voor de L&D’er betekent dit dat we lokaal veel meer kunnen bereiken dan we soms denken, door samen te werken met de technologische sector hier in Vlaanderen. Of door meer oog te hebben voor de EdTech-spelers in onze contreien.


Concrete voorbeelden 

Om zijn verhaal te onderbouwen, maakt Van Steendam gebruik van gesprekken met diverse belanghebbenden. Hij bespreekt uiteenlopende technologische ontwikkelingen zoals – hou je vast - droneboeren, inslikbare scanners en zelfs digitale tweelingen met een hondje. Hoewel deze voorbeelden inspirerend zijn en een boeiend beeld schetsen van de toekomst, miste ik soms de directe toepasbaarheid voor ons eigen vakgebied. Het boek biedt eerder een inspirerende ervaring dan concrete tips en ideeën die ik direct in mijn werk kan toepassen.


Een inspirerende ervaring

'Homo Futuris' is geschreven met het doel enthousiasme op te wekken voor de toekomst. Van Steendam, die als journalist, schrijver en ghostwriter werkt, weet op een toegankelijke en verrassende manier zijn inzichten te presenteren. Voor L&D-professionals biedt het boek een waardevolle inspiratiebron. Het benadrukt hoe technologische innovaties in Vlaanderen kunnen bijdragen aan een betere toekomst en stimuleert ons om na te denken over hoe we deze ontwikkelingen kunnen integreren in onze eigen praktijk.

Kortom, 'Homo Futuris' is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van technologie en de rol van Vlaanderen daarin. Het opent je ogen voor de potentie van technologische vooruitgang en de belangrijke bijdrage die wij als regio kunnen leveren.


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten