Spreekt iedereen binnen jouw organisatie wel dezelfde taal? Heeft iedereen het over hetzelfde wanneer het over bijvoorbeeld team-empowerment, feedbackcultuur, conflictmanagement etc gaat? In het HR-woordenboek verkent auteur en kersvers VOV-Bestuurslid Charis Libotton 50 hr-begrippen die cruciaal zijn voor effectief leren, samenwerken en presteren in teams. VOV-lid Kirsten Vanhoomissen las het boek en recenseerde het voor ons.
Auteur: Kirsten Vanhoomissen
Mijn ongezouten mening mogen geven over een boek waar ik al nieuwsgierig naar was: heel tof! Dankjewel VOV om mij het HR-woordenboek van Charis Libotton te bezorgen en mij de kans te geven dit te reviewen! De ondertitel ervan is ’50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden’, maar voor mij mag daar gerust nog ‘medewerkers binnen L&D’ aan toegevoegd worden. Waarom? Omdat het vooral focust op effectief leren, samenwerken en presteren in teams en laat dat nu net de thema’s zijn waarop we vanuit L&D vaak inzetten om leeracties te ontwerpen die daaraan bijdragen.
Over het boek
Als je mij vraagt om het boek in een paar woorden samen te vatten, dan zeg ik: eenvoud, structuur, onderbouwd en ergens ook oppervlakkig, in de positieve zin van het woord. Waarom deze woorden? Wel, dat zal ik je eens vertellen 😊.
Waarom ‘eenvoud’?
Charis heeft met dit boek zeker haar doel bereikt, het is effectief een woordenboek vol met HR-begrippen dat toestaat om zowel mensen zonder HR-kennis als mensen in het domein te leren wat de belangrijke termen zijn die je in het rond zal horen vliegen als het potje ‘HR’ opengetrokken wordt. Door de eenvoudige taal die ze hanteert, is iedereen, van medewerker tot leidinggevende, in staat om te begrijpen waarover er gesproken wordt en heb je ook zin om ermee aan de slag te gaan.
Waarom ‘structuur’?
Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken en binnen elk hoofdstuk bevinden zich een aantal begrippen. Verder wordt elk hoofdstuk gelinkt aan op wie het betrekking heeft: de medewerker, de teams of de leidinggevenden. Alle begrippen die onder ‘medewerker’ vallen en een deel van de begrippen onder ‘teams’ hebben betrekking op het menselijk kapitaal. Een deel van de begrippen rond ‘teams’ en alle begrippen onder ‘leidinggevenden’ handelen over organisatorisch leren.
Per begrip is er een korte inleiding, vertelt Charis wat het begrip inhoudt en diept ze het begrip verder uit aan de hand van allerlei vragen, zoals: wat zijn de voor- en nadelen, hoe kan je ermee aan de slag, … Er staan ook vaak modellen of schematische voorstellingen van het begrip bij, wat voor nog meer structuur en inzicht zorgt. Per hoofdstuk is er ook ruimte om te noteren voor jezelf: zo kan je de inzichten die je verworven hebt, toetsen aan je eigen team en/of aan je eigen dienst en/of organisatie.
Waarom ‘onderbouwd?
Wat ik enorm fijn vind aan het boek is dat er per begrip genoteerd staat waar Charis de mosterd heeft gehaald om tot de uitleg te komen. Zo kan je zonder problemen verder gaan exploreren binnen de bronnen waarop zij zich gebaseerd heeft.
In de inleiding staat ook het belang vermeld om in de wetenschappelijke literatuur te duiken alvorens iets te gebruiken uit het boek. Zo kan je het toetsen of het wel de geschikte en recentste optie is voor jouw situatie. Een belangrijke side note die ik hier toch wel het vermelden waard vind. Een waarschuwing om steeds kritisch om te gaan met wat je leest. Dankjewel voor de reminder, Charis 😊.
Waarom ‘oppervlakkig’?
Het is en blijft een woordenboek. Moest er per begrip voor diepgang gekozen zijn, dan zou je niet meer van een woordenboek kunnen spreken. Ook al is elk begrip goed uitgelegd, toch blijft het ergens oppervlakkig. Je moet soms nog wel wat gaan denken over hoe je er effectief mee aan de slag kan gaan, het gaat niet vanzelf. Ja, het boek lezen zorgt voor een soort cognitieve vermoeidheid en voor wat gepeins over de praktijk. Is het een boek vol met praktische toepassingen? Neen. Is dat erg? Tuurlijk niet!
Is het boek een aanrader?
Zeer zeker wel! Een klare kijk op de zaken die er toe doen, geen poespas, rechtdoorzee. Ook ik, die toch wel al enige tijd in het HR-domein te vinden is, heb er nog zaken van opgestoken. Ik ga het zeker nog eens lezen, met nog meer aandacht en door echt de tijd te nemen om te noteren voor mezelf, want dat heb ik nu nog niet gedaan.
Een tip voor de auteur
Charis, ik ben zo gebeten door de begrippen dat ik denk: een werkboek zou hier echt een superknappe aanvulling op zijn. Eentje met reflectievragen, praktische oefeningen, vragenlijsten om de huidige toestand te peilen en met, afhankelijk van het resultaat, kant-en-klare tips die je kan toepassen om de zaken aan te pakken. Het is natuurlijk maar een voorstel, maar als het er komt ben ik de eerste om het mij aan te schaffen 😉.
Recensie: HR-woordenboek - Charis Libotton