Nieuwe beroepen in het tijdperk van GenAI

20 november 2023 in
Nieuwe beroepen in het tijdperk van GenAI
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

'Is de disruptie van AI nu echt zo'n grote bedreiging voor mijn job?' Christophe Benoit, onderzoeker bij het Kenniscentrum Artificiële Intelligentie van Erasmushogeschool Brussel en tevens lid van het VOV-bestuur werpt zijn blik op enkele nieuwe rollen en hun functiebeschrijvingen die ontstaan in het zog van AI op de werkvloer.

Auteur: Christophe Benoit

Met de opkomst van artificiële intelligentie (AI), no-code en low-code platformen, ondergaan organisaties een disruptieve transformatie in de manier waarop ze hun workflows digitaliseren. Deze disruptie zorgt voor een concurrentievoordeel bij adoptie maar ook voor een risico voor wie deze verandering negeert. De adoptie brengt verandering met zich mee en zeker op het vlak van functiebeschrijvingen. In dit artikel probeer ik een blik te werpen op enkele van deze nieuwe rollen en hun functiebeschrijvingen.

Het zijn geen geheel nieuwe beroepen, eerder een upscaling van een bestaande functie. Ik heb dan ook getracht bestaande functies en hun functiebeschrijvingen zoveel mogelijk te laten aanleunen aan de bestaande functies.

Business Automation Analist

De Business Automation Analist speelt een cruciale rol in het identificeren van automatiseringskansen binnen een bedrijf. Deze professionals analyseren bestaande bedrijfsprocessen en ontwikkelen strategieën om de efficiëntie te verbeteren door middel van automatisering. Ze werken samen met IT en management om te zorgen dat de automatiseringstechnologieën effectief worden geïntegreerd in de bestaande workflows.

Business Automation Architect

De Business Automation Architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de architectuur van oplossingen voor bedrijfsautomatisering. Ze creëren systemen die niet alleen voldoen aan de huidige behoeften van een bedrijf, maar ook schaalbaar en flexibel zijn voor toekomstige uitbreidingen. Hun rol is cruciaal in het waarborgen dat automatiseringsinitiatieven in lijn zijn met de algehele bedrijfsstrategie.

AI Workflow Engineer

Deze ingenieurs specialiseren zich in het ontwerpen en implementeren van AI-gedreven workflows. Hun expertise ligt in het integreren van AI-technologieën in dagelijkse bedrijfsprocessen, waarbij ze nauw samenwerken met bedrijfsteams om geautomatiseerde oplossingen te ontwikkelen die zowel efficiënt als effectief zijn.

Data Ethics Compliance Officer

In een tijdperk waarin data cruciaal is, zorgt de Data Ethics Compliance Officer ervoor dat alle datapraktijken binnen een organisatie ethisch en conform de wetgeving zijn. Ze spelen een sleutelrol in het garanderen van de privacy en veiligheid van bedrijfs- en klantgegevens.

Low-Code Platform Developer

Met de opkomst van low-code platforms, zijn er ontwikkelaars nodig die snel op maat gemaakte oplossingen kunnen leveren. Deze ontwikkelaars moeten een grondige kennis hebben van specifieke low-code platforms en in staat zijn om efficiënt applicaties te bouwen die voldoen aan de unieke behoeften van een organisatie, hun departementen of zelfs op individueel niveau.

Automatisering Integratie Specialist

Deze specialisten zijn cruciaal voor het naadloos integreren van verschillende automatiseringstools en -systemen binnen een organisatie. Ze zorgen ervoor dat verschillende systemen effectief met elkaar communiceren en bijdragen aan de algehele efficiëntie van het bedrijf.

Automation Learning & Development Professional

Deze experten spelen een sleutelrol in het ondersteunen van de ontwikkeling en het leren van medewerkers in een snel veranderende technologische omgeving. Ze zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van trainingsprogramma's. Ze werken nauw samen met zowel technische teams als business units om ervoor te zorgen dat alle medewerkers de kennis en vaardigheden hebben om effectief te werken met nieuwe automatiseringstools. Hun rol omvat niet alleen het overbrengen van technische kennis, maar ook het bevorderen van een cultuur van voortdurend leren en aanpassing aan nieuwe technologieën binnen de organisatie om adoptie te versnellen. Een Automation L&D Professional moet ook up-to-date blijven met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van automatisering om relevante en actuele trainingsinhoud te garanderen.

AI zal geen jobs wegnemen, iemand die gebruik maakt van AI zal die job overnemen


De aandachtige lezer heeft gemerkt dat deze 'nieuwe' beroepen eigenlijk een huidig beroep zijn met toevoeging van nieuwe mogelijkheden gecreëerd door de technologische vooruitgang met name door AI. Dat is ook de essentie, net als het de essentie is dat je daadwerkelijk ook die upscaling moet doormaken om relevant te blijven in je job vandaag.

Deze nieuwe beroepen illustreren de verschuiving in de werkplek dynamiek en benadrukken het belang van de integratie van technologie in bedrijfsprocessen. Organisaties die deze rollen adopteren, zullen beter gepositioneerd zijn om te profiteren van de voordelen van digitale transformatie en bedrijfsautomatisering. De snelheid waarmee AI disrupteert is enorm dus start vandaag met de upscaling!

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten