Recordaantal werkenden met tweede job in België

28 augustus 2022 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk als in het eerste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit resultaten van Statbel op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK). Opvallend: ook het aantal werkenden met een tweede job was nog nooit zo hoog. 


Talent developer / Coach / Consultant. Sommige LinkedIn omschrijvingen lezen tegenwoordig als een Instagram bio. Niet verbazend, als je weet dat het aantal werkenden met een tweede job in het eerste kwartaal van 2022 zo’n 5,3% van alle werkenden bedraagt. 265.000 Belgen hebben tegenwoordig dus een bijbaantje. Een jaar geleden ging het nog om 204.000 werkenden, ofwel 4,3%.*

Uit de resultaten van Statbel blijkt dat vooral hooggeschoolden een tweede job hebben. Dat percentage steeg op een jaar tijd van 5% naar 6,6%. Verder ligt het percentage bij mannen (5,5%) hoger dan bij vrouwen (5,2%). Daarnaast hebben 4% van de jongeren, 6,2% van de 25-49-jarigen en 3,9% van de 50-plussers naast hun hoofdjob nog een tweede job. Enkel bij de laaggeschoolden daalde het cijfer ten opzichte van vorig jaar.

Het grootste deel van de tweede jobs wordt als zelfstandige uitgeoefend volgens het onderzoek (58%). De sectoren waar de meeste tweede jobs voorkomen zijn de menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening, het onderwijs en de groot- en detailhandel; reparatie van auto’s en motorfietsen.


*Cijfers van Statbel op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten (EAK).

Deel deze post
Labels
Aanmelden om een reactie achter te laten