Maar liefst 78 Belgen en Nederlanders zakten met de Lowlands delegatie onder leiding van VOV en zustervereniging Develhub af naar ATD in de VS. Daarmee prijken we op een mooie vierde plaats wat betreft meest vertegenwoordigde landen op het grootste congres voor talent devolopment ter wereld. Onze delegatieleden deelden bovendien onder de hashtag #atdlowlands hun learnings op Linkedin. Deze even meesnoepen? We brachten enkele inzichten samen in dit artikel.
ATD, kort voor Association for Talent Development, is het grootste congres ter wereld voor talent development met zo'n 10.000 deelnemers, 43 landen, 400 workshops en 300 sprekers. Al deze standen, sprekers en bezoekers werden deze editie ondergebracht in de expo hal van het San Diego Convention Center in de VS. Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde VOV samen met onze Nederlandse zustervereniging Develhub een delegatie waar officieel zo'n 78 L&D'ers zich bij aansloten, om samen af te reizen naar dit talentdevelopmentfestijn.
"AI" was er uiteraard het buzzwoord, maar de delegatieleden staken daarnaast nog veel meer op. Onder de hashtag #atdlowlands delen zij, net zoals Sofie Willox (delegatieleider voor VOV) hun inzichten, learnings, belevingen en meer!
Olivier Lambert, algemeen directeur bij Cevora, volgde een sessie over hoe je als leerarchitect de kwaliteit van je opleidingen kan verhogen door gebruik te maken van tools als artificiële intelligentie en VR, in samenwerking met opleiders en trainers. Sommige opleiders hebben immers veel ervaring met het geven van klassikale trainingen, maar missen dezelfde ervaring met een camera bijvoorbeeld. In de sessie kregen ze onder meer tips mee over hoe je je camera presence kan verbeteren door gebruik te maken van je stem, je blik, je gebaren enzovoort om het interactieve aspect van dergelijke trainingen te vergroten.
Ook Jeanne Bakker, CEO van Brain Bakery én een van de sprekers op ATD, deelde haar grootste learning van dag 2. Zo vond ze de sessie van organisatiepsycholoog Adam Grant ontzettend interessant, vooral wanneer het ging over de aanpasbaarheid van leiders. Hierover zou je vooral meer te weten kunnen komen via zijn podcast. De uitspraak dat eerlijkheid de grootste vorm is van loyaliteit, zette haar ertoe aan om een challenging network op te zetten; een adviesraad die vooral bestaat uit mensen die je 'challengen' in plaats van naar de mond praten. Volgens Adam Grant is het hierbij zaak om het concept van psychologische veiligheid haast om te draaien, in die zin dat het 'onveilig' wordt om je mening niet te geven.
Hoe meet je het rendement van training? Robert Dollevoet, Academy Manager bij Jumbo, leerde in een van de sessies op ATD om bij dat gesprek met de business eens te kijken welke andere processen er tegelijkertijd met leren aan de gang zijn. Op het einde van de rit kan je dan nagaan hoeveel procent het rekruteren, trainen en opleiden van mensen heeft bijgedragen aan het veranderproces van de organisatie. Als er bijvoorbeeld 2 miljoen euro meer omzet gedraaid wordt, en het L&D-proces heeft hier voor 20% aan bijgedragen, dan is het rendement van die training 400.000 euro. Robert noemt het een holistische kijk op de ROI van training.
Ook Laura Van den Oude bracht zelf een sessie op ATD. En stak heel wat op van de andere sprekers. Zo woonde ze een train-de-trainersessie bij, waarbij 8 'moeilijke types online' beschreven werden. De spreker in kwestie had allerlei originele manieren om hiermee om te gaan. Heb je bijvoorbeeld een dominant type in je training? Deel mee dat de persoon met de minst kleurrijke kleding bij de volgende oefening de groepsleider is. Zo dwing je de dominante persoon om zelf deel te nemen in plaats van het gesprek te overheersen.
Sofie zelf volgde tijdens ATD natuurlijk ook enkele sessies waar ze iets uit opstak. In onderstaande post kan je lezen hoe je het principe van nudging in 6 stappen kan implementeren.
En wat dan met AI, ChatGPT en de Metaverse? Daar vertelt Sofie je alles over in haar eigen wrap-up!
ATD23: De learnings van onze delegatieleden