Goed prompten om generatieve AI maximaal te benutten en zo heel wat werk en tijd te besparen, lijkt niet simpel. Maar eens je het onder de knie hebt, blijkt het bijzonder effectief én zelfs leuk te zijn. De oefeningen uit de VOV-Masterclass kunnen we natuurlijk niet delen, maar de nieuwe inzichten en denkpistes die we verworven zetten we voor jou in dit artikel op een rijtje.
Op 8, 15 en 22 oktober 2024 vond de VOV-Masterclass over generatieve AI in L&D plaats in het Provinciehuis te Leuven. Samen met een tiental VOV’ers doken we drie halve dagen diep in de werking van generatieve AI en hoe we er als L&D-professionals het maximale uit kunnen halen. En dat werd gesmaakt: de deelnemers vonden het inspirerende sessies, met een goede mix tussen theorie en praktijk.
Vooral over het werken met prompt frameworks, ChatGPT4o Canvas en de vele verschillende AI-tools leerden we heel wat bij. Het enthousiasme bij de aanwezigen (en bij team VOV) was voelbaar na elke sessie, al bleef de vraag hangen hoe je het management kan overtuigen om generatieve AI in te zetten in de organisatie.
Hoewel we de oefeningen en mogelijkheden die we tijdens de sessies zagen natuurlijk niet letterlijk kunnen delen, verworven we ook heel wat nieuwe inzichten en denkpistes over generatieve AI. En deze zetten we voor jou graag op een rijtje!
Lees verder onder de afbeelding.
Het belang van taalvaardigheid
Aangezien generatieve AI zoals ChatGPT eigenlijk een groot taalmodel (ofwel large language model, LLM) is, zullen mensen die (zeer) taalvaardig zijn ook de beste resultaten halen uit de tool. Dit werd beaamd door de deelnemers aan de VOV-Masterclass, die aangaven soms de juiste woorden niet te vinden om hun vraag te formuleren of de tool bij te sturen. En daarom ook niet het resultaat verkregen dat ze voor ogen hadden.
Bovendien is dit een werkpunt voor jongeren, wiens taalvaardigheid er al jarenlang achteruit op lijkt te gaan. Sociale media, autocorrect en de razendsnelle evolutie van de jongerentaal onder invloed van TikTok en Snapchat lijken dit in de hand te werken. Cringe.
Het belang van kritisch denken
We horen het vaker wanneer het over generatieve AI gaat: het is belangrijk om zelf kritisch om te gaan met de antwoorden en andere resultaten die je eruit verkrijgt. Want er sluipt nog steeds wel wat bias in. En bovendien kan de tool ook fouten maken.
Daarbij zijn de meeste vormen van ChatGPT (ook Gemini en Copilot bijvoorbeeld) getraind met Amerikaanse datasets, die onvoldoende informatie bevatten over de Vlaamse, en bij uitbreiding Belgische en Nederlandse, markt en beleidsvoering bijvoorbeeld. Vraag aan Gen AI om een portret te genereren van Michael Jackson, en het zal bijna levensecht lijken. Vraag om hetzelfde te doen met Belgisch politicus Jean-Marie Dedecker en de tool zal hallucineren.
Daarom, benadrukte tech-expert Mathias Vermeulen tijdens de tweede module van de VOV-Masterclass, moet je Gen AI beschouwen als een jobstudent die je goed moet begeleiden en controleren op fouten.
Het belang van de juiste tool voor de juiste vraag
Als je generatieve AI maximaal wil benutten, is het zaak om de juiste tool te gebruiken voor de juiste vraag, benadrukte Christophe Benoit tijdens de derde en laatste module van de VOV-Masterclass. Er bestaan bijvoorbeeld voorgeprogrammeerde GPT’s in ChatGPT, die je heel wat promptwerk kunnen besparen. Bovendien leerden we in de tweede module van de VOV-Masterclass hoe we zelf zo’n GPT kunnen programmeren, voor taken die we regelmatig uitvoeren. Of wanneer ChatGPT zich moet beperken tot de informatie die we zelf voorhanden hebben (in plaats van te gaan zoeken op het hele internet).
Lees verder onder de afbeelding.
Afgebeeld: Christophe Benoit tijdens de derde module van de VOV-Masterclass.
Ook is het goed om te weten dat je voor het creëren van afbeeldingen beter MidJourney gebruikt dan ChatGPT bijvoorbeeld. En als je muziek wil maken, dan heb je Suno nodig. Er komen echter ongelooflijk snel en veel nieuwe AI-tools op de markt. Gelukkig bestaat er een online database waarin alle AI-tools verzameld worden en die je kan doorzoeken op basis van je behoeften: There’s An AI For That.
Simon Uytterhoeven, die de allereerste module van de VOV-Masterclass verzorgde, deed tot slot een uitspraak die bij team VOV bleef hangen. “Bedenk je goed hoeveel energie er verbruikt wordt bij het geven van 1 prompt in ChatGPT. Gebruik Gen AI dus waarvoor het bedoeld is en ook voor de juiste doeleinden. Blijf bijvoorbeeld ook Google gebruiken voor simpel opzoekwerk en vraag ChatGPT niet om je reis te plannen of om mopjes te vertellen. Leren prompten kan je trouwens ook via YouTube”, besloot hij zijn sessie.
Gen AI in L&D - Masterclass verslag