Over de kennisvloek en de omkoopbaarheid van ChatGPT

25 juli 2024 in
Over de kennisvloek en de omkoopbaarheid van ChatGPT
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

Heb je al eens gehoord van de kennisvloek? Rust deze misschien op jou? En wist je dat je ChatGPT kan omkopen om je betere antwoorden te geven? Dat en nog veel meer L&D-hekserij namen we in de derde aflevering van de VOV-Podcast onder de loep!


Sofie Willox, Learnatic én vaste gastspreker bij de VOV-Podcast, bracht de 'curse of knowledge' naar boven tijdens de derde aflevering van onze podcast. Na wat kritische reflectie moesten we allemaal toegeven dat deze kennisvloek wel eens over ons neerdaalt.

Voelen zich deze aflevering soms vervloekt: ⁠Mathias Vermeulen⁠⁠ en ⁠⁠Christophe Benoit⁠⁠ (VOV-Bestuur), ⁠⁠Sofie Willox ⁠⁠en ⁠⁠Jorie Soltic⁠⁠ (VOV-Netwerk) en ⁠⁠Walter Schroven⁠⁠ (VOV-Community Manager).

De irrelevantie van je logica

Maar wat is dat nu, die kennisvloek? Sofie Willox legt uit: "Het gaat over een bias. Hoe meer je over een onderwerp af weet, hoe meer je erover zou willen en kunnen vertellen. Maar je vergeet soms hoe lang het geduurd heeft voordat je zelf tot je huidige kennisniveau gekomen bent. En zo kan je uit het oog verliezen dat het voor je lerenden te snel gaat, of dat je hen met teveel informatie opzadelt. Wees dus kritisch: welke basis hebben ze écht nodig en wat is nice to know en kan je uitstellen tot later?"

Ook Jorie Soltic, verbonden aan het Postuniversitair Centrum van de KU Leuven, herkent deze vloek: "Het is een enorme uitdaging om onze vakexperten, die state of the art onderzoek doen, dat onderzoek op een begrijpelijke manier te laten vertalen."

Ook onze andere gastsprekers geven toe wel eens in de val van de kennisvloek te trappen. Om dat te vermijden, geeft Sofie enkele tips mee:

  • Vermijd jargon;
  • Wees empathisch (zet jezelf in de schoenen van je lerenden en vraag jezelf af hoe het voor jou was toen je voor het eerst over het onderwerp hoorde);
  • Deel moeilijke onderwerpen op in behapbare stukken informatie;
  • Geef praktijkvoorbeelden;
  • Vraag feedback;
  • Wees geduldig.

Christophe Benoit, onderzoeker aan het Kenniscentrum Artificiële Intelligentie van de Erasmushogeschool Brussel en tevens lid van het VOV-Bestuur, valt bij: "Iemand zei me eens dat ik, om met een systeem te leren werken, mijn eigen logica moest laten varen en gebruik moest maken van de logica van het systeem zelf. Dat geldt ook als je aan het lesgeven bent: je eigen logica is op dat moment irrelevant, je moet vooral de logica van je lerenden begrijpen."

Maar hoe kom je erachter hoe ver je lerenden al staan? En hoe ga je om met verschillende kennisniveaus? Kan AI dit (al) bepalen? Er worden verschillende pistes verkend door onze gastsprekers, die vooral benadrukken dat interne trainers goed ondersteund moeten worden bij het geven van opleiding. En dat ze bovendien hun lerenden goed moeten kennen.

Je mag ChatGPT uitpersen als een citroen

- Christophe Benoit


Wat verder in de derde aflevering van de VOV-Podcast komen we te weten hoe je met een beetje hekserij ChatGPT kan overhalen om betere antwoorden te geven. Mathias Vermeulen, tech-expert en lid van het VOV-Bestuur, dook daarvoor in een onderzoek over de effectiviteit van generatieve AI zoals ChatGPT en hoe ermee te converseren.

Mathias: "Er wordt meer en meer onderzoek gedaan naar de manier waarop we best met generatieve AI converseren. Wat bleek uit een Aziatische studie? Als je emotionele stimuli meegeeft in je prompts, verkrijg je betere resultaten. Schrijf bijvoorbeeld in je prompt: dit is belangrijk voor mijn carrière. Of: ik heb er vertrouwen in dat je dit goed gaat doen. De kwaliteit van antwoorden waarbij emotionele stimuli gebruikt worden, was beter dan bij gewone, droge prompts. Het systeem gaat dan iets gerichter op zoek naar goede antwoorden."

"Het gaat zelfs verder", horen we Christophe Benoit. "Je kan ook economische stimuli gebruiken en ChatGPT 2000 euro opslag beloven als het een goed antwoord geeft. Dat werkt. En je hoeft het geld uiteraard niet echt te geven. Het is een machine. Een machine mag je uitpersen om er het beste uit te halen. Mensen moet je daarentegen natuurlijk wat ontzien."

Conclusie? ChatGPT valt om te kopen! De vraag valt niet veel later of ChatGPT het zichzelf geleerd heeft om beter te presteren onder emotionele dan wel economische druk, in een poging menselijke communicatie zoveel mogelijk na te bootsen.

Christophe: "Een systeem trainen op vriendelijkheid kennen we vanuit de gaming industrie. Psychologen bouwen dit in om de adoptie ervan te vergroten. Ik vermoed dus dat ze dit ook bij ChatGPT gedaan hebben."

Er zijn nog wel gratis dingen in de wereld

- Sofie Willox


Over omkopen gesproken... Blijf je tot het einde van de aflevering luisteren? Dan maak je kans om het boek Beter, leuker, sneller - Optimaal ontwikkelen met generatieve AI van Nederlanders Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval te winnen! VOV mag namelijk 1 exemplaar weggeven. Aan het einde van de podcastaflevering kom je te weten hoe je kans maakt.


Kan je nog te weten komen als je naar deze aflevering luistert: het verschil tussen beginners en experten, formeel en informeel leren, wat elderspeak is, het belang van mindset voor leren, headless LMS vs. LMS vs. LXP, beter prompten met vertrouwensscores, nieuwe competentievorming onder invloed van AI, nieuwe AI-tools op de markt, het toenemend belang van kritisch denken en neutrale kennis, het opleiden van opleiders en nog veel meer.

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten