Het opbouwen van zelflerende organisaties met AI - Pitstop verslag

26 juli 2023 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

In een snel veranderende wereld is relevant en aanpasbaar blijven essentieel voor organisaties. Jorim Rademaker, CEO van manual.to, verschafte waardevolle inzichten over dit onderwerp tijdens zijn presentatie op de VOV-Pitstop (in samenwerking met EdTech Station) in Hangar K te Kortrijk. Het centrale thema van zijn sessie draaide om het creëren van zelflerende organisaties door middel van digitalisering, kunstmatige intelligentie (AI), en peer learning.

Jorim Rademaker benadrukte tijdens zijn presentatie op de VOV-Pitstop de veranderende manier waarop mensen problemen oplossen. Traditionele handleidingen verliezen sneller en sneller aan populariteit, terwijl steeds meer mensen zich tot YouTube wenden voor oplossingen. Jorim beschouwde YouTube als een belangrijk edtech platform vanwege de boeiende door gebruikers gegenereerde content in visuele formaten.

De verschuiving naar zelflerend vermogen

Het stimuleren van een zelflerende mindset binnen organisaties is van groot belang. Top-down benaderingen verliezen aan effectiviteit, en Jorim pleitte ervoor om gebruik te maken van de collectieve kennis en praktijkervaringen van medewerkers. Het cultiveren van een zelfvoorzienende cultuur van door collega's gestuurd leren creëert zelflerende organisaties.

Het betrokken maken van de arbeidskrachten bij digitaal leren

In arbeidsintensieve sectoren is kennisoverdracht tussen werknemers essentieel, waarbij jongere werknemers leren van ervaren collega's. De digitalisatieoefening wordt bij arbeiders echter al snel vergeten. Hen bij dit proces betrekken is vaak een uitdaging.

De rol van Kunstmatige Intelligentie (AI) in zelflerende organisaties

De praktische toepassing van AI bij het creëren van zelflerende organisaties blijft onzeker. Jorim benadrukte het belang van kwalitatieve data voor effectieve AI-assistentie. Een spontaan, circulair model van AI-groei, gebaseerd op het continu toevoegen van nieuwe data, is cruciaal voor verbeterde resultaten.

Digitalisering als sleutel tot schaalbare kennisdeling

Digitalisering vergemakkelijkt naadloze kennisdeling binnen een organisatie. Jorim vergeleek het met het aansluiten op een elektriciteitsnetwerk, waarbij de noodzaak voor gemakkelijk toegankelijke, boeiende, en meertalige content wordt benadrukt.

Industry 5.0: Personalisatie en Humanisatie

De vijfde industriële revolutie, Industry 5.0, benadrukt personalisatie en humanisatie. Jorim benadrukte tot slot het belang van hapklare leerinhoud in de vorm van korte, door collega's gestuurde video's om te voldoen aan de behoeften van de nieuwe generatie op de werkvloer.

Dit artikel werd geschreven met behulp van ChatGPT. Wil je hier zelf ook mee aan de slag gaan in een context relevant voor jouw bedrijf? Schrijf je dan in voor de VOV-Pitstop van 14 september, waarbij je workshops kan volgen van een aantal gerenommeerde experts!

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten