L&D, ben je nog mee? Onze learnings van LT23UK

31 mei 2023 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Ook op Learning Technologies in Londen weerklonken “AI” en “ChatGPT” over de beurshal en in de conferentiezalen. Welke impact zullen ze hebben op L&D? Hoe kunnen we ons nu al voorbereiden op de nabije toekomst? VOV-bestuurslid Ann D’Havé en kersvers VOV-Community Manager Walter Schroven delen hun inzichten en learnings vanop de beurs en de conferentie.

Learning Technologies is een jaarlijks toonaangevend event voor L&D-professionals die goed zicht willen hebben op de technologische ontwikkelingen in het L&D-vakgebied. Het event combineert een inhoudelijke L&D-conferentie, met toonaangevende sprekers, met een beursvloer met een groot aantal L&D-leveranciers die actief zijn op de Europese markt.

Maar liefst 80 L&D-professionals zakten onder de vleugels van VOV en onze Nederlandse zustervereniging Develhub af naar Londen om er zich onder te dompelen in de wereld van leertechnologieën. Een wereld die vandaag de dag in het bijzonder gedomineerd wordt door Artificiële Intelligentie.

“Tijdens de openingssessie van Njeri Mwagiru en Robin Teigland werd het heel duidelijk hoeveel we vandaag de dag nog niet weten”, vertelt Ann D’Havé, bestuurslid bij VOV. Ook zij sloot aan bij de Lowlands delegatie, die persoonlijk verwelkomd werd door organisator Donald Taylor tijdens een exclusief diner de avond voorafgaand aan het evenement.

“Op welke manier Artificiële Intelligentie de rol van L&D zal veranderen, kunnen we vandaag dus nog niet voorspellen”, gaat ze verder. “Dat het een impact zal hebben, dat is zeker. Maar wat er exact zal gebeuren, is koffiedik kijken. Zelfs workplace learning expert Nigel Paine kon hier nog geen concreet beeld van schetsen.”


Nieuwe technologieën brengen uiteraard weer nieuwe uitdagingen met zich mee. In het geval van Artificiële Intelligentie is dat zeker ook zo.

Ann: “Hoe krijgen we mensen zover om te blijven leren? Welke materialen gaan we gebruiken? Blijven we werken met Powerpoint? Dat denk ik niet als AI levensechte beelden kan genereren. Bovendien zullen bedrijven en organisaties zich anders gaan organiseren, waardoor leren minder formeel zal plaatsvinden, maar eerder via een intern netwerk van mensen en technologieën. Hoe ga je dat als L&D’er opvolgen en managen? En hoe ga je dat koppelen aan de organisatienoden? Dat wordt zeer complex.”

Nog een taak die L&D’ers op zich zullen moeten nemen? Het controleren van informatie.

“AI kan foutieve informatie genereren en verspreiden”, gaat Ann verder. “Het zal onze taak worden om die fouten op te sporen en te vermijden. Ook dat is niet simpel: je hebt zelf immers niet altijd alle kennis op zak. En je bent bovendien, zoals wij allemaal, onbewust bevooroordeeld. Verder moet er naar een evenwicht gezocht worden waarbij mensen niet overprikkeld worden door content, maar ook niet verveeld worden met saaie of te weinig informatie.”

"AI zal onze leercultuur volledig omgooien"

Ook Walter Schroven was als kersvers VOV-Community Manager aanwezig op de Learning Technologies beurs. Hij ontmoette er niet alleen zijn persoonlijke held, Tom Kuhlmann, maar stak er ook een aantal zaken op.

“De definitie van leren zal veranderen”, steekt Walter van wal. “In de klassieke definitie van leren speelt het overdragen van kennis die opgeslagen wordt in je brein een grote rol. Artificiële Intelligentie zal echter gaan fungeren als extern brein, waardoor de kennis niet meer in je eigen hoofd opgeslagen moet worden. Je zal dan weer wel de kennis en vaardigheden nodig hebben om hiermee om te gaan. Dat is gigantisch voor L&D.”

“Op die manier zal AI onze leercultuur volledig omgooien”, gaat Walter verder. “Momenteel gebruiken we AI vooral om meer content te genereren en adaptieve leerpaden te maken. Dat wil zeggen dat we deze nieuwe technologie gebruiken binnen onze klassieke leerpatronen. Dit zal echter snel passé zijn, want AI zal al snel meer en nieuwe mogelijkheden aanbieden.”

Voor onze delegatieleden organiseerden VOV en Develhub een aantal exclusieve meet and greets. Zo ontmoetten we Charles Jennings, de grondlegger van het 70:20:10-principe.

“Wat mij opviel was dat Jennings, die anders sterk achter zijn principe staat, zelf zei dat de getalletjes niet meer belangrijk zijn”, zegt Walter. “Ook al blijft de boodschap erachter even waardevol, als het nu 85:10:5 is, is het ook goed. Want nog meer dan vroeger zal leren terwijl je aan het werken bent belangrijk worden.”

Ook eLearning expert Donald Clark gaf een exclusieve sessie voor onze delegatieleden. Wat vooral bleef hangen bij Walter?

“Als je ChatGPT en andere vormen van Artificiële Intelligentie gaat weren uit het onderwijs, stelde Donald Clark, dan ga je mensen opleiden zonder de nodige kennis en vaardigheden die ze voornamelijk gaan moeten toepassen in hun nieuwe werkomgeving”, aldus Walter.

Veel stof tot nadenken dus. Onze conclusie?

  1. Blijf niet hangen in het klassieke leren en opleiden. Er zijn revolutionaire zaken aan de gang waar je niet blind voor kan blijven. In dat geval zal je al snel achterop raken.
  2. Ontdek en speel met deze revolutionaire zaken om niet achter te blijven. En misschien wel mee de toekomst vorm te geven.
  3. De toekomst komt met een gigantische snelheid op ons af. Hoewel de stappen die we vandaag zetten revolutionair aanvoelen, zijn ze waarschijnlijk nog niets in vergelijking met waar we over 5 jaar zullen staan. Hier hebben we nu echter nog geen zicht op. En de experten in het vak ook niet.

 

Wij kijken nu al reikhalzend uit naar de editie van volgend jaar om te zien en vooral om te horen of er dan al antwoorden zijn op de vele vragen die er nu heersen.

Ben jij er ook graag bij en wil je mee profiteren van enkele exclusieve sessies met topsprekers? Geef gerust nu al je naam door en blijf ons volgen!

Kan je niet wachten tot volgend jaar en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden die deze technologie vandaag al te bieden heeft? Schrijf je dan zeker in voor de VOV-Pitstops van 13 juni en 14 september.


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten