Waarom zou je investeren in netwerken? Wat is de meerwaarde ervan? En hoe kan het bijdragen aan je persoonlijk en zakelijk succes? Aan ons moet je het niet vragen. Daarom stapten we met deze vragen naar Peter Decuypere, auteur van het boek Succes in 7 mislukkingen. Wat blijkt? Netwerken is essentieel om mislukkingen om te zetten in succes.
Peter Decuypere, bekend als organisator van onder meer het I love Techno-evenement, stelde in mei zijn nieuwe boek Succes in 7 mislukkingen voor. VOV woonde de boekvoorstelling in de Karel de Grote Hogeschool bij en nam meteen het boek mee naar huis. Wat onze nieuwsgierigheid vooral prikkelde, was de passage over ‘netwerken’, wat volgens Decuypere een grote rol speelt in het vergaren van succes. Zowel zakelijk als persoonlijk.
Laat VOV nu een netwerk zijn dat vooral bestaat om kennisdeling mogelijk te maken. Dat we hier zelf warm van lopen, spreekt natuurlijk voor zich. Vandaar ook de geboorte van de netwerkpagina op onze nieuwe website. Maar waarom zou je er nu je tijd in steken, in dat netwerken? Welke meerwaarde kan het hebben, zowel voor je persoonlijk als voor je zakelijk succes? We vroegen het aan Peter, voor wie het schrijven van zijn derde boek vooral een therapeutische onderneming was.
“Ik werd in het kader van Failing Forward gevraagd om te spreken over mijn mislukkingen”, vertelt Decuypere. “Dat was best een confronterende vraag, want je spreekt uiteraard liever over je successen. Maar ook in de evenementensector is het niet altijd feest. En van de schone schijn ophouden wordt uiteindelijk niemand beter. Toen ik er verder over nadacht, bleek uiteindelijk dat mijn successen ook voor een deel mislukkingen zijn. En omgekeerd. Vanuit de keynotes voor dit initiatief is dan de idee van een boek ontstaan. Het schrijven ervan heeft wat meer tijd gevraagd dan gedacht, maar uiteindelijk ben ik best blij met het eindresultaat."
Succes in 7 mislukkingen kreeg dan ook al best wat positieve reacties, onder meer van Anouk Lagae, CEO van Accent Jobs. Nog nooit heb ik zoveel learnings over entrepreneurship en persoonlijke groei gelezen, schrijft ze in haar review. We konden het antwoord hierna al raden, maar stelden hem toch de vraag: laat jij (snel) in je kaarten kijken?
“Ik vertrouw mensen, dus laat inderdaad snel in mijn kaarten kijken”, klinkt het antwoord. “Maar ik heb ook best een goeie mensenkennis, waardoor ik tot nu toe nog niet bedrogen ben. Ik stel me graag open en vertel en geef veel. En zoals ik in mijn boek schrijf, geloof ik in handshake deals als fundament van een goed netwerk. Contracten moeten er uiteraard ook zijn, maar als het vertrouwen er niet is, heb je geen gezond netwerk. Ook naar jongeren toe vind ik het trouwens heel belangrijk om kennis te delen. Daarom geef ik les aan de Karel de Grote Hogeschool.”
In zijn boek schrijft Peter over het belang van een vertrouwensvol en vredesvol netwerk. Dat concept deed hij ons tijdens het gesprek graag uit de doeken.
“Volgens mij is ‘macht’ de essentie van zakendoen”, stelt Decuypere. “En macht bestaat uit geld en een netwerk. Dat netwerk is echt een essentiële component. Denk maar aan de serie Narcos, waarin de drugsbaronnen op een gegeven moment op bergen geld zitten, maar geen netwerk meer hebben. Ze zijn compleet geïsoleerd. Dat is nooit goed voor iemand die zaken wil doen.”
“Verder is geld een gewelddadig gegeven. Ofwel heb je het, ofwel heb je het niet. Het is iets binair. Daar tegenover staat het netwerk, dat vredesvol en vertrouwensvol moet zijn. Het is een veilige haven waar je samen kan werken om er beter van te worden. Het is hierbij erg belangrijk om wederzijdse waarde te creëren. En dat kan niet altijd gemeten worden in geld. Lusch en Vargo, twee marketeer-filosofen die Plato parafraseren, vatten het voor mij perfect samen”, aldus de auteur, die ook een diploma in de Wijsbegeerte behaalde.
Het belang van een netwerk leerde Peter zelf op de harde manier kennen.
“Toen ik aan mijn carrière in de evenementensector begon was ik 23 jaar oud”, herinnert Decuypere zich. “Op een bepaald moment kwamen ze echter mijn eerste club sluiten. Toen kwam ik tot de constatatie dat ik niemand had om me tot te wenden. Dat was best confronterend: ik zat in zak en as en wist niet wie me kon helpen of adviseren. Via mijn zus, mijn persoonlijk netwerk dus, kwam ik uiteindelijk toch bij een advocaat terecht die me heeft geholpen om de zaak aan te vechten. Sindsdien heb ik er een prioriteit van gemaakt om een goed netwerk uit te bouwen. En dat heeft me op elke manier denkbaar geholpen in het behalen van succes.”
Het is een groot woord, succes. Maar wat betekent het juist? Bergen geld, zoals dat van de drugsbaronnen?
“Geld is inderdaad een belangrijk en terugkerend thema in mijn boek en in mijn leven”, geeft Decuypere toe. “Maar ook al is het een belangrijk onderdeel van succes, geld is zeker niet waar alles om draait. Het mag geen doel op zich worden. Het is een middel om de dingen te kunnen doen die je graag doet. Je zakelijk welzijn (geld) ondersteunt dus je persoonlijk welzijn (fysiek en mentaal). En hier moet een link bestaan met het welzijn van de wereld (duurzaamheid). Dit zijn de randvoorwaarden van succes, en bij uitbreiding geluk.”
Hoe levenslang leren volgens de auteur in dat plaatje past?
“Levenslang leren is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat de mensen geen ‘angstige krokodillen’ worden. Door opleidingen te volgen blijf je in mogelijkheden denken. En leg je een blijvende connectie met de wereld van vandaag”, besluit hij.
Hoe je netwerk bijdraagt aan succes - in gesprek met Peter Decuypere