LT24UK: de hoogtepunten volgens VOV-Community Manager Walter Schroven

6 mei 2024 in
LT24UK: de hoogtepunten volgens VOV-Community Manager Walter Schroven
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

Met maar liefst 85 learning professionals uit België en Nederland reisde VOV af naar Londen voor Learning Technologies 2024. VOV-Community Manager Walter Schroven trok er voor de vierde keer naartoe en deelt de hoogtepunten van zijn beurs- en congresbezoek in dit artikel.

Learning Technologies is een toonaangevende beurs voor leertechnologieën in Europa. Meer dan 11000 deelnemers uit 50 verschillende landen trekken er jaarlijks naartoe om zich te laten inspireren tijdens de seminaries of tijdens het bezoek aan de 200 internationale exposanten op de beursvloer. Ook voor de Vlaamse L&D’er is het een goede opportuniteit om een algemeen beeld te krijgen over bestaande en opkomende leertechnologieën.

Naar goede gewoonte trok ook VOV er met een delegatie L&D-professionals uit België en Nederland naartoe. Onze Community Manager, Walter Schroven, maakte bovendien van de gelegenheid gebruik om bestaande contacten te verdiepen, zowel binnen de delegatie uit de Lage Landen als bij de exposanten op de beursvloer.

“Er waren weer heel wat nieuwe gezichten die onze delegatie kwamen vervoegen”, vertelt Walter. “Het is fijn om te zien hoe deze jaarlijks blijft groeien. Opvallend: zowel op de beursvloer als binnen onze delegatie leefde wel wat AI-moeheid. We zijn ons allemaal bewust van de impact ervan. Maar de vraag of het ook eens over iets anders kon gaan, durfde ook wel eens te vallen. Tussen de lijnen werd bovendien gevoeld dat bedrijven bang zijn niet meer mee te tellen als ze AI niet betrekken bij wat ze doen.”

Het was dan ook even zoeken naar vernieuwende manieren waarop Artificiële Intelligentie gebruikt wordt binnen leertechnologieën.

“Vandaag de dag zal je je niet meer differentiëren door AI te gebruiken binnen een leerplatform”, stelt Walter. “Twee jaar geleden was dit nog wel zo. Sana Labs, bijvoorbeeld, (nu Sana, nvdr) gooide toen hoge ogen met de manier waarop ze AI integreerden. Nu is het zaak om mee op de kar te springen. Tijdens Learning Technologies 2024 ontdekte ik wel een bedrijf dat AI gebruikt om een skill matrix op te stellen. Een verfrissende manier om AI te integreren in een L&D-context, waar het vaak gebruikt wordt om sneller, meer en betere content te creëren. Een skill matrix opstellen is bovendien niet evident. Als AI hier 80% van het werk kan besparen, is dat volgens mij een grote vooruitgang.”

Over vooruitgang gesproken: het was een uitspraak van grote opener van het congres, Daniel Susskind, die bij onze Community Manager bleef hangen.

“Susskind stelde de vraag wat volgens ons de grootste rem zal zetten op de verdere ontwikkeling van AI: de technologische mogelijkheden of de ethische vraagstukken”, herinnert Walter zich. “Blijkbaar zijn de technologische mogelijkheden eindeloos, stelde Susskind tijdens zijn keynote. En zal eerder het ethische aspect de ontwikkeling van AI het meeste afremmen.”

Dat deed team VOV de wenkbrauwen fronsen. Kunnen we ongelimiteerd datacenters bouwen én van energie voorzien? Is er een draagvlak voor de eindeloze ontwikkeling van nieuwe technologieën? Als er een ding zeker is, dan is het wel dat de mens een inventief wezen is. Dat zich gelukkig ook kritische bedenkingen durft maken. Dat deed ook onze Community Manager, toen hij Nederlandse en Vlaamse L&D-professionals met elkaar vergeleek.

“Het lijkt mij dat ze in Nederland verder staan dan in Vlaanderen”, oppert Walter. “Ze lijken in Nederland een duidelijkere visie te hebben op L&D en die echt te doorleven. Langs de andere kant mogen we in Vlaanderen erg trots zijn op onze edtech ondernemers. Wat dat betreft, lijken wij weer een voorsprong te hebben op onze noorderburen.”

Zelf een duik nemen in opkomende technologieën? Organisator van Learning Technologies, Donald Taylor, komt spreken op de VOV-Pitstop van 16/05!

Schrijf je in


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten