Next Learning 2024: de hoogtepunten volgens VOV-bestuurslid Ann D'Havé

2 mei 2024 in
Next Learning 2024: de hoogtepunten volgens VOV-bestuurslid Ann D'Havé
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

Op woensdag 10 april vond traditiegetrouw Next Learning plaats in 's-Hertogenbosch in Nederland. Dit jaar werd tijdens het congres leren als onderdeel van een groter ecosysteem belicht. VOV-bestuurslid Ann D'Havé ging een kijkje nemen en bracht verslag uit van haar dag.Auteur: Ann D'Havé


De dag begon heel vroeg! Om 6 uur opgestaan om met de trein naar Den Bosch te gaan.

En ik had heel veel geluk. Ik was op de trein richting Zwolle in slaap gevallen en net voor we ’s-Hertogenbosch binnenreden kwam de treinbegeleider de kaartjes controleren en maakte ze me wakker. Ben ik die dame even dankbaar. Maar na enkele koffies op de locatie kwam dat helemaal goed.

De dag begon met een plenaire sessie waar elk van de sprekers zich kon voorstellen en kwam vertellen wat je bij hen zou kunnen leren. Op die manier kon je een goede keuze maken van de workshops die je wou volgen.

Ik volgde de sessies hieronder.

De reis van een ROI Professional - ROI Institute Europe.

In NL noemen ze de happysheet een kroketevaluatie 😊. Grappig vond ik dat. Ik leerde er ook dat het geleerde toepassen in de praktijk slechts voor 8% van de gevolgde opleidingen gebeurt. Weinig toch?

Verder ook dat ROI in de industrie bij aankoop van machines berekend wordt op 15% en dit over een aantal jaren heen. Dus waarom dan binnen een korte termijn de ROI van opleidingen meten?

Omdat dat is wat operations wil horen. Om de taal van operations te kunnen spreken. Om van booking agent naar strategische partner te kunnen evolueren.


Beter, leuker, sneller - Barend Last en Ilona Boomsma.

Dit was een super workshop met als voornaamste meenemers : 

  • AI is een belabberde term. Beter is spreken van IA, namelijk als intelligentie augmentatie.
  • Technologie automatiseert geen banen, wel taken. Dus we moeten niet bang zijn dat AI onze jobs zal overnemen. Wel zullen de mensen die niet mee zijn met AI vervangen kunnen worden door diegene die het wel kunnen gebruiken.
  • AI mag niet ons venster op de wereld worden want AI is niet vrij van bias. Het is gebaseerd op voornamelijk Amerikaanse LLM’s die heel wit en mannelijk zijn. Er is nu een meer diverse versie maar die slaat dan weer te veel door naar de andere kant. KRITISCH blijven is dus de boodschap.
  • Er schuilt een paradox in AI. AI is niet menselijk maar je moet het wel menselijk gebruiken. Als je bv zegt aan ChatGPT dat het een fooi krijgt van 100€ zal het meer tekst genereren dan normaal. Dat gebeurt ook wanneer je bv eerst schrijft “take a deep breath” en dan pas je prompt ingeeft. Voeg aan je prompt ook “no yapping” toe. Dat maakt dat ChatGPT niet uitwijdt over zaken die er niet toe doen.
  • Het is mens 🡺 machine 🡺 mens en zeker niet omgekeerd.


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten