People analytics en subsidies voor learning professionals - Pitstop verslag

28 september 2024 in
People analytics en subsidies voor learning professionals - Pitstop verslag
VOV Lerend Netwerk
| 2 Opmerkingen

Hoe neem je strategische beslissingen met HR-data? En op welke steunmaatregelen kunnen learning professionals terugvallen om hun onderneming en L&D-beleid te versterken? Tijdens de VOV-Pitstop van 24 september doken we (onder meer) in deze onderwerpen. Team VOV zette de learnings van de namiddag op een rijtje.


De VOV-Pitstop van 24 september 2024 stond in het teken van ‘rapporteren in L&D’. Fluvius, een van onze leden, stelde de deuren van hun opleidingscentrum voor deze gelegenheid voor ons open. Nadat we er de hele voormiddag in de Arbeidsdeal en de FLA doken om vragen te beantwoorden en best practices te delen omtrent de registratieverplichtingen, vervolgden we de dag met het gebruik van people analytics in L&D en een overzicht van alle steunmaatregelen relevant voor learning professionals.

David Stuer, Onderzoeker 'Next Generation Work' bij Antwerp Management School, deelde zijn inzichten over het gebruik van people analytics binnen organisaties. Hoewel de wetenschap er nog niet helemaal eenduidig over is, bestaat er volgens academisch onderzoek wel een relatie tussen HR-data en organisatieprestaties. Daarom is het interessant om te investeren in HR-skills, interpersoonlijke dynamieken en zakenpartnervaardigheden, stelde hij.

Strategisch bewijs en gegronde conclusies

Om strategische beslissingen te kunnen nemen met data, vervolgde David, heb je drie soorten ‘bewijs’ nodig:

  1. External best available research: algemeen academisch en wetenschappelijk onderzoek.
  2. Stakeholder viewpoints en practitioner judgement: praktijkervaring van werknemers en inzichten van stakeholders zijn cruciaal. Zij weten vaak wat er goed gaat en kunnen op basis daarvan voorspellingen doen. Bovendien verschijnen wetenschappelijke publicaties vaak met een vertraging van twee jaar.
  3. Internal organizational evidence: de interne data en prestatiecijfers binnen de organisatie.


Het vormen van gegronde conclusies op basis van deze data is geen sinecure, merkten we verder in zijn uiteenzetting. Causaliteit en correlaties zijn louter theoretische mechanismes die daarom niet meteen de absolute waarheid weergeven. Bovendien is er een groot verschil tussen voorspellen en verklaren. Voorspellen aan de hand van data wordt meer en meer het domein van Artificiële Intelligentie, terwijl verklaren aan de hand van data een empirisch proces vereist.



Subsidies voor learning professionals

Dries Van Poucke (VLAIO) en Ilse Nijs (Credox) doken aan het eind van de dag nog in relevante steunmaatregelen voor learning professionals. Het viel de aanwezige VOV’ers op dat er sinds 1 januari 2023 geen ondersteuning meer is voor opleidingen rond stress en burnoutpreventie voor werknemers, terwijl adviezen en opleidingen voor leidinggevenden over werkbaar werk of het uitwerken van een welzijnsbeleid wel op financiering kunnen rekenen. Deze ondersteuning maakt deel uit van de KMO-portefeuille.

Ook het Vlaams Opleidingsverlof (ongelukkig afgekort tot VOV) vonden de deelnemers aan de VOV-Pitstop erg interessant. Ook al komen opleidingen waarvoor VOV aangevraagd wordt, niet in aanmerking voor vermindering van opleidingsuren volgens de wettelijke bepalingen in de Arbeidsdeal. Verder mocht het Subsidieregister van de Vlaamse overheid, waarin alle toegewezen en uitbetaalde subsidies in kaart gebracht zijn, op veel belangstelling rekenen.

Alle besproken steunmaatregelen (en nog veel meer) bundelde team VOV voor jou in onze L&D-infobank, een informatiedatabase boordevol hulpmiddelen, regelgeving en tools voor learning professionals. Neem er gerust een kijkje.


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten