Op 1 mei 2021 gooide Laura van den Ouden haar leven en job in L&D om. Samen met haar vriend Gilles Leidelmeijer vertrok ze op wereldreis. Met een zeilboot. Hoe maakte zij de transitie van offline naar online trainingen geven? Welke obstakels kwam ze tegen? En hoe blijft ze bij in de wereld van L&D?
Juni 2022 staat bij VOV in het teken van ‘leiderschap’. We organiseerden er niet alleen een volledige Pitstop over, maar namen ook het concept van gedeeld leiderschap onder de loep en gingen op zoek naar een sterk praktijkvoorbeeld. Die zoektocht bracht ons in het zog van Laura van den Ouden, die samen met haar vriend een sprong in het diepe maakte om haar droom te verwezenlijken.
Op 38-jarige leeftijd leerde Laura haar huidige vriend Gilles kennen in Rotterdam. Niet veel later, in 2017, ontstond het idee om van koers te veranderen, een zeewaardige boot aan te schaffen en op wereldreis te vertrekken. Op 1 mei 2021 kozen ze het ruime sop. Op het moment dat we elkaar spreken, ligt het koppel aangemeerd in Port Bourgenay, aan de westkust van Frankrijk.
“Er zit altijd een verhaal achter mensen die het leiderschap over hun leven opnemen en drastische beslissingen nemen. Toen we elkaar leerden kennen, had Gilles een motorbootje waarmee we er in de weekenden wel eens op uit trokken. Dat voelde telkens aan alsof we er een volledige week tussenuit waren geweest. We kwamen steeds helemaal ontspannen terug thuis.”
“Tegelijkertijd stond ik op het punt in mijn carrière waarop ik me begon af te vragen wat ik de komende 20 jaar, tot aan mijn pensioen, wilde doen. Ik had er 16 jaar ervaring op zitten als trainer bij trainingsbureau ICM in Nederland. Daar werd ik goed betaald en erg gewaardeerd. Maar ik werkte zo’n 80 uur per week, inclusief het weekend, en skipte regelmatig vakanties. Ik genoot van mijn werk, maar tegelijkertijd wilde ik met mijn vriend de wereld zien. In 2018 overleed mijn vader. Hij had ook zijn hele leven hard gewerkt en is maar 69 jaar oud geworden. Dat harde werken had dus zijn tol geëist. Ook dat heeft me tot denken aangezet.”
Na heel wat research en bezoekjes aan botenshows in het buitenland, besloten ze een Catamaran aan te kopen: een dubbele boot van 12,80 meter lang en 7,70 meter breed.
“Wanneer je zo’n besluit neemt, heb je altijd mensen die niet begrijpen waarom je voor het onbekende kiest. Bovendien zien ze ook de gevaren in van de oceaan. Ze hebben het zelf nog nooit gedaan en in hun beleving is zoiets erg spannend. Mensen kiezen vaak niet voor hun dromen omdat ze zich laten tegenhouden door de verwachtingen en meningen van anderen. Het hielp me echter enorm vooruit om andere zeilers op te zoeken en met hen te praten over mijn twijfels en vragen. Zij hadden de oplossingen.”
Van koers veranderen, de zeilen bijstellen, tussen wal en schip vallen, je eigen koers bepalen,… er zijn heel wat zegswijzen uit het zeemanschap die we in het dagelijkse leven gebruiken. En er zijn nog meer wijsheden uit de zeilwereld die we in ons werk en leven kunnen implementeren.
“Elke dag ziet er voor ons anders uit, maar we starten steevast met een briefing: waar varen we naartoe, wat zijn de moeilijke punten onderweg, waar liggen de rotsen, zijn er draaikolken en liggen de vissersnetten uit? We bekijken samen de kaart en trekken dan op pad. Waar je uiteindelijk uitkomt, hangt af van allerlei factoren die niet te voorzien zijn, zoals de wind en de stroming en dergelijke. Achteraf zitten we altijd weer samen om de dag te evalueren. Want we willen leren uit de onvoorziene omstandigheden en hoe we daarmee zijn omgegaan. Het is voor ons een moment om complimenten te geven, maar ook om misverstanden te bekijken. Dat is traditie in het zeilen.”
“In de wereld van L&D zie je dit ook bij agile en scrum bijvoorbeeld. ‘s Ochtends heb je de start-up; een kwartiertje om het doel te bespreken, wat er bereikt moet worden. Alleen wordt de check-out aan het einde van de dag vaak vergeten of overgeslagen. En die is net zo belangrijk om te kunnen leren.”
“Bovendien heb ik geleerd om wat meer los te laten. Voordat ik op wereldreis vertrok, hield ik van plannen en studeren. Nu is mijn leven zo onvoorspelbaar, dat ik heb leren werken met wat ik heb. De trainingen die ik geef, worden nu ook zo vormgegeven. Ik speel meer in op wat er gebeurt en op mijn pad komt. In plaats van met mijn neus in de boeken te zitten, moet ik nu ook veel met mijn handen werken. Ik word in plaats van booksmart dus steeds meer streetsmart.”
In een boot in het midden van de oceaan ben je niet alleen op jezelf aangewezen, maar ook op elkaar. Het is belangrijk om je eigen verantwoordelijkheden op te nemen, maar ook om als team te fungeren.
“Gilles en ik hebben allebei heel andere talenten. Hij heeft de technische inzichten en capaciteiten, ik ben organisatorisch aangelegd. We hebben geluk dat we een gemeenschappelijke droom hebben waarin we onze eigen talenten kwijt kunnen. Bovendien vullen we elkaar goed aan. Soms adviseren we elkaar wel, maar we vertrouwen op elkaars kunnen en expertise. Als het dan toch anders uitdraait, hebben we altijd het evaluatiemoment achteraf om erover te praten.”
“Bovendien moet je op elkaar kunnen rekenen bij onvoorziene omstandigheden of bij tegenslag. We moeten elke keer samen een oplossing bedenken. En dat gaat goed: we zijn ondertussen een goed jaar onderweg en hebben nog geen ruzie gehad.”
Om van haar droom werkelijkheid te maken, richtte Laura haar eigen zaak op: Expert Trainers. In dit leerbedrijf helpt ze iedereen die anderen moet lesgeven, coachen en begeleiden en didactische inspiratie nodig heeft om dit professioneel te doen. De omschakeling naar een online academie maakte ze voordat de wereld zich massaal online begaf.
“Ik had al sinds 2015 op buitenlandse congressen voorbeelden gezien van online trainingen met Zoom en Microsoft Teams. Toch vroeg ik me bij de lancering van mijn online academie in januari 2020 af wie er zat te wachten op online trainingen. Maar in maart 2020 waren alle live trainingen al uit mijn agenda verdwenen en werd ik overspoeld door aanvragen en opdrachten. Ik heb toen besloten om nog 5 andere trainers aan te werven om binnen mijn bedrijf online trajecten te geven.”
“Op dat moment heb ik me ook even verloren in mijn ambitie. De zaken liepen zo goed dat ik al aan een uitbreiding van de academie dacht. Maar toen vroeg mijn vriend me of dat wel écht was wat ik wou. Ik haal geen energie uit de rol vervullen van bedrijfsleider of manager. Dus toen we besloten om op wereldreis te vertrekken, ben ik opnieuw mijn eigen baas geworden en geef ik terug zelf trainingen.”
“Wel word ik nog bijgestaan door iemand die mijn website onderhoudt en een accountant die mijn financiën regelt. Ook Gilles helpt daarbij, om kosten te besparen. Verder doe ik nog beroep op 1 andere specialist, die af en toe inspringt in de academie.”
“Ik heb me voor vertrek de vraag gesteld wat ik nodig had aan financiën om te kunnen blijven doen wat we doen. Dat kwam neer op 1 week aan online training geven. Zo betalen we al onze onkosten van ons zeilende leven.”
“In de drie andere weken ga ik zeilen, maar loopt het proces wel door. Sommige ochtenden gebruik ik voor administratieve zaken, voorbereidingen of koffiemomentjes met opdrachtgevers. Dan spreken we over alles behalve de trainingen. Zoals wat er leeft in het team, de organisatie of in de wereld om hen heen. Zo blijf ik bij in de wereld van L&D. Bovendien zie je juist de trends heel goed als je wat afstand neemt. Ik heb meer tijd om te reflecteren, terwijl ik vroeger heel erg ín de wereld van L&D zat.”
Als we Laura vragen hoe ze de toekomst ziet, antwoordt ze steevast dat ze er geen deadline op nahoudt.
“Leiderschap betekent voor mij sturing geven en naar je doelen toewerken. Persoonlijk leiderschap is dus jezelf aansturen om je doelen te bereiken, vanuit je eigen waarden en talenten. Het is een persoonlijke uitdaging. En zo zie ik de toekomst ook. Op het moment dat we het niet meer leuk vinden, bekijken we het wel weer. Maar over twee jaar plannen we richting de Caraïben te trekken. Ook Japan en Frans Polynesië staan op het programma. Zo lang we gezond en wel zijn, zien we onszelf dus niets anders doen dan de wereld rondzeilen.”
“Persoonlijk leiderschap vraagt om zelfvertrouwen, volharding en blijven bijleren”