VOV-Pitstop 'Tools' - Cevora: Pieter-Jan over podcasting en Lode over zelfevaluatietooling

27 september 2022 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Op 15 september kaapte VOV het Havenhuis in Antwerpen om er koers te zetten naar de wondere wereld van 'tools'. VOV-bestuurslid Tiffany Motton vatte de sessies van onze sprekers samen.

Auteur: Tiffany Motton.


TL;DR - Key takeaways

 • Podcasting kan een hele fijne manier zijn om collega's van een andere kant te leren kennen.
 • Podcasting kan een vlotte integratie betekenen voor nieuwe medewerkers.
 • Zelfevaluatietools stellen docenten en opleidingsowners in staat om kritisch naar hun eigen opleiding te kijken.


Cevora goes podcast

Pieter-Jan Boghe van Cevora kwam zijn interne podcast Café Curiosité voorstellen. Deze podcast organiseert hij volledig in-house. Hij kreeg van Cevora een klein zaaltje ter beschikking waar hij een mini podcaststudio bouwde: een tafel, enkele stoelen, 3 micro's en een mixer. That's it. Lijkt makkelijk, niet?

Make it or break it

Het lijkt alsof het op de bucket list van élke 30-something staat. Een eigen podcast maken. Je hebt dromers en je hebt doeners, en Pieter is een doener. Hij analyseerde zijn favoriete podcasts en kwam tot de vaststelling dat er enkele gemene delers zijn. Wat maakt een podcast eigenlijk "goed"?

 • Een goed en afgelijnd concept;
 • Goede geluidskwaliteit;
 • Een deftige voorbereiding.

Café Curiosité

Pieter's podcast bij Cevora is een bedrijfseigen podcast. Dat betekent dat wij als buitenstaanders hier helaas niet van kunnen meegenieten. Voor zijn gasten daarentegen, geeft dit natuurlijk wat meer veiligheid. Hij geeft zijn vragen op voorhand door; zijn gasten geven op voorhand ook al een indicatie van hun antwoorden en zo graaft en peutert Pieter tijdens de podcast naar wat zijn collega's drijft in hun job.

Wat een mooi geschenk ook voor nieuwkomers, toch? Je leert je collega's van een andere kant kennen. Een fijne manier om in gesprek te gaan met elkaar. En wie weet, welke verborgen talent komen zo bovendrijven?

Pieter is trouwens zélf zo een voorbeeld: hij begon bij Cevora in de planning en heeft zich sindsdien helemaal verdiept in audiotechnieken.

Cevoradocenten & -opleidingsowners voeren zélf de kwaliteitscontrole uit

Pieter's collega Lode Huysmans kwam vertellen over een tool die hij heeft ontwikkeld ter kwaliteitscontrole. Cevora is, zoals je misschien wel weet, het opleidingsfonds voor paritair comité 200. Zij bieden héél wat opleidingen aan. Elke opleiding heeft een owner en wordt ingepland in het open of gesloten aanbod met een of meerdere docenten.

Maar hoe kan Cevora dan waken over de kwaliteit van élk van die opleidingen, gegeven door élk van die docenten? Lode kwam hier op het idee om een stukje van die controle te geven aan de owners en docenten zélf.

Hij ontwikkelde een tool in het platform PointerPro. Docenten en opleidingsowners kunnen hier een survey invullen, met vragen o.b.v. Cevora's opleidingsaanpak. Er wordt o.a. gepeild naar het gebruik van digitale tools, de mate van interactie, de aanwezigheid van een voor- of natraject et cetera.

PointerPro kan dan op basis van de antwoorden een aangepast adviesrapport bezorgen aan de docenten en opleidingsowners, welke acties zij nog kunnen nemen om:

-> hun opleidingen zo te bouwen dat ze beter binnen de visie van Cevora passen

-> op die manier natuurlijk ook het leereffect vergroten.

Een heel interessante tool die een stukje kwaliteitscontrole teruggeeft aan de opleidingsowners. Ik ben fan!

P.S.: Nieuw in de podcast wereld? Deze zijn misschien iets voor jou:

 • Het Nerdland maandoverzicht: een maandelijkse podcast van Lieven Scheire en kompanen over het laatste wetenschapsnieuws, gebracht met een flinke portie humor.
 • De volksjury: fan van true crime? Dan is deze podcast vast iets voor jou.
 • ZigZag HR Brainpickings: oud-VOV-directeur Lesley Arens kruipt in het hoofd van heel wat HR en L&D-volk om hun visie los te peuteren.
 • Welcome to the AA: Alex Agnew en Andries Beckers houden een praatje met vrienden en BV’s over de dingen des levens.
 • Radio Mama: een podcast over ouderschap, met de laatste inzichten uit de wetenschap en heel wat ervaringsdeskundigen rond mild ouderschap.

 

Zelf podcasten? VOV is misschien wel jouw springplank! Samen met EHB plant VOV lerend netwerk heel wat nieuwe initiatieven. Heb je altijd al eens een podcast willen maken OF te gast willen zijn? Neem dan zeker contact op.

Aangepaste adviesrapporten op basis van surveys, Lode bewijst dat je door no-code tools laagdrempelig zelf iets in elkaar kan steken? Wil je hier graag meer over weten en met concullega’s eens oefenen? Neem contact op met VOV en wij zorgen ervoor!

Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten