VOV-Pitstop 'Tools' - Mike Taylor: Navigating the learning tools landscape

27 september 2022 in
VOV lerend netwerk vzw
| Nog geen reacties

Op 15 september kaapte VOV het Havenhuis in Antwerpen om er koers te zetten naar de wondere wereld van 'tools'. Karen Philips vatte de sessie van Mike Taylor samen.

Auteur: Karen Philips.


Key Takeaways

Tijdens de keynote van Mike Taylor vingen we een glimp op van de nieuwste L&D-trends. Zullen we verdrinken door de snelle veranderingen of surfen we mee in deze uiterst boeiende tijden? De vele tools kúnnen verlammend werken, maar zie het zelf als een learning experience voor L&D en probeer die golf te pakken! 

Deze drie trends onderscheidt Mike:

  • Specialized tools: Tools worden steeds meer gefocust: ze lossen specifieke problemen op.
  • Integrated tools: Betere integratie van tools (connection).
  • Custom DIY: ‘Citizen developers’ enable DIY customization.

 

Specialized tools

Voor ieder probleem bestaat er minstens 1 tool, maar wellicht zijn het er meerdere: help! Hoe ziet je learning tech ecosystem er vandaag uit? Hoe wil je dat het er in de toekomst uitziet? Welke tools kunnen er niet ontbreken? Laat je deze beslissingen over aan het toeval?

Red Thread Research introduceert in de paper Learning Tech Landscape: The Wild, Wild West een nieuw model of framework om na te denken over hoe bepaalde leertechnologie een antwoord kan bieden op bepaalde uitdagingen.  We onderscheiden 8 categorieën (en verschillende subcategorieën) in het model waarin we de verschillende learning technologies kunnen onderbrengen:


Categorie

Toelichting

Subcategorie (vb.)

Plan

Tools om aan carrièreplanning te doen (Plan).

Vb. assessment tools

Discover

Tools die het zoeken van nieuwe content en opportuniteiten ondersteunen.

Vb. content curation tools

Consume

Tools om content te raadplegen en consumeren.

Vb. LXP, Podcasts

Experiment

Tools om nieuwe skills en kennis in te oefenen.

Vb. AR/VR

Connect

Tools om te connecteren en leren van elkaar.

Vb. Collaborative learning

Perform

Tools om beter te presteren (en er ondertussen uit te leren).

Vb. Kennisdatabank

Manage & Create

Tools om content te creëren en de algemene leerervaring te managen.

Vb. LMS

Analyze

Tools om factoren gerelateerd aan de ontwikkeling van medewerkers te analyseren.

Vb. Analytics

 


Zoveel tools, dat moet aardig wat kosten, hoor ik je denken. En ja, er zijn een aantal tools waarvoor L&D mogelijk zal opdraaien (Purchased Tools). Denk aan het aankopen van een LMS. Maar moet L&D ál deze tools zelf voorzien? Het antwoord is gelukkig “nee”. Er zijn heel wat tools die reeds aanwezig zijn in de organisatie die ook ingezet kunnen worden door en voor L&D (Adopted Tools). Denk aan MS Office.  Dus, wil je je Learning Technology Ecosystem in kaart brengen? Start dan eens vanuit dit framework. En weet: “Je moet als organisatie niet alles hebben.” Zo getuigen ook de twee voorbeelden hieronder. 


Connecting the elements / Citizen developers

Heb je de verschillende tools in je organisatie in kaart gebracht? Dan ligt de volgende uitdaging wellicht in het connecteren van al die individuele elementen.

“Bring the IT guys”? Nee hoor: AI en NoCode kunnen ons hierbij helpen, het zijn de ‘super powers’ voor een learning ecosystem waardoor ook wij, L&D’ers, zonder al teveel tech achtergrond heel wat zelf kunnen doen.

  • Mike Taylor toont het voorbeeld van Descript, een tool die aan de hand van AI video editing veel eenvoudiger maakt. https://www.youtube.com/watch?v=Bl9wqNe5J8U
  • En hoorde je al over de ‘NoCode’ beweging? Het woord geeft het prijs: er zijn tools beschikbaar waardoor we zelf niet moeten gaan coderen. Wil je weten wat het precies inhoud? Volg dan de “100 days of no code”-challenge. (100daysofnocode.com) en neem eens een kijkje op de website van Mike Taylor en Mathias Vermeulen: https://nocodelinks.spread.name/

To LMS or not to LMS

Tijdens deze pitstop kwam het verschillende keren aan bod: is een LMS noodzakelijk in de organisatie of kan je op basis van de verschillende tools zelf het nodige opzetten? Het antwoord is “ja, het kan”. En Workflow Automation kan je hierbij op weg helpen. Denk aan tools van het type “When… then…”: als er iets gebeurt in de ene app, dan zal de andere app een actie ondernemen. Goede en veel gebruikte tools zijn o.a. Zapier, IFTTT en Power Automate. Ga aan de slag met deze tools, wees niet bang om te experimenteren! Welke uitdagingen lenen zich voor deze apps: repetitieve veel voorkomende taken, data tussen verschillende apps delen, brainless jobs (😊).


Deel deze post
Aanmelden om een reactie achter te laten