Ontslagcijfers bij Belgische jongeren breken records

7 september 2023 in
Ontslagcijfers bij Belgische jongeren breken records
VOV Lerend Netwerk
| Nog geen reacties

Een recordaantal jongeren vertrok dit jaar al bij hun werkgever. Dat staat te lezen op de website van economische nieuwsite Business AM, naar aanleiding van een onderzoek van HR-dienstverlener Acerta op basis van de gegevens van meer dan 12.000 jongeren (-25 j) actief in meer dan 5.000 Belgische bedrijven. Het aantal arbeidscontracten van -25-jarigen dat in 2023 verbroken werd, ligt zelfs 41% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Wat is er aan de hand? Kathelijne Verboomen, arbeidsexperte van Acerta Consult verduidelijkt.

Vorig jaar was er al een enorme stijging (+135%) in het aantal arbeidscontracten van -25-jarigen dat verbroken werd ten opzichte van voorgaande jaren. Nu stijgt dat cijfer nog eens met 41%. De ontslagcijfers bij de Belgische jongeren breken dus records. Wanneer de contracten van jongeren ontbonden worden, gebeurt dat vooral in onderling overleg tussen werknemer en werkgever. Ook opvallend: de jongeren zijn op het moment van hun vertrek gemiddeld gezien wel langer in dienst dan een paar jaar geleden, schrijft Acerta.

Het zijn vooral de jongeren zelf die hun job opzeggen, zo blijkt uit de cijfers. In 43,5% van de gevallen nam de werknemer zelf het initiatief. In zo’n 18% van de gevallen ging de werkgever over tot ontslag.

Kathelijne Verboomen: "De min-25-jarigen zijn nog meer dan vroeger een kritische generatie die aan het stuur willen zitten van hun loopbaan. Verschillende onder hen zijn tijdens of na corona aan een nieuwe job begonnen. Ze hebben meteen moeten leren om te telewerken en op die manier – zonder fysiek aanwezig te zijn op de werkvloer – de nodige ervaring op te doen. Het is dus niet verwonderlijk dat velen nu beslissen om te kijken of het gras elders groener kan zijn. De arbeidsmarkt is bovendien nog steeds krap en bedrijven zijn volop op zoek naar jong talent. Jongeren beseffen dat ze veel kansen zullen krijgen. We zien daarom ook dat het initiatief bij het beëindigen van een contract veel meer bij de werknemer zelf ligt, in vergelijking met de periode voor en tijdens de coronacrisis."

Wie zijn job de afgelopen maanden opzegde, was gemiddeld 1,27 jaar in dienst. Dat is opmerkelijk langer dan pakweg in 2021 of 2020 (0,8 jaar). In Brussel zijn de -25-jarigen duidelijk langer in dienst vooraleer hun contract ontbonden wordt (1,4 jaar), in vergelijking met Vlaanderen (1,27 jaar) en Wallonië (1,17 jaar), blijkt uit de cijfers van het onderzoek.

Kathelijne Verboomen: "Veel jongeren maken een switch van een job die praktische voordelen biedt op korte termijn naar een loopbaan die duurzaam is op de lange termijn, met meer carrièremogelijkheden en flexibiliteit. Bedrijven die de war for talent willen winnen, zetten dus best in op duurzame loopbanen met een langetermijnperspectief, opleidingen en doorgroeimogelijkheden. Waar jongeren ook heel veel aandacht aan schenken, is hoe duurzaam hun werkgever te werk gaat, hoeveel aandacht die heeft voor hun (mentaal) welzijn en wat een bedrijf doet om een haalbare balans tussen werk en privé te bewerkstelligen. Anderzijds zijn er ook veel jongeren die na enige tijd opnieuw gaan studeren, de transitie is dus niet alleen werk-werk, maar ook werk-studie."

Hier vind je alle cijfers uit het onderzoek van Acerta.

VOV ging vorig jaar in september in gesprek met VOV-bestuurslid Christophe Benoit, over de verschuiving die hij zag in het gedrag van de studenten aan de Erasmushogeschool Brussel en de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt.

Leer hier meer


Deel deze post
Labels
Aanmelden om een reactie achter te laten